Portofolii, investiții, strategii…cu ce să încep, mai exact?

Ca orice lucru bun în viață, obiectivele determină cum acționezi.  Partea bună e că ai un instrument pentru orice plan. (Pssst – nu e chiar subiectul acestei discuții, dar avem un articol despre portofoliul citadelă care adresează siguranța financiară, acumularea, instrumente pentru cei curajoși. Vrei să încerci? )

Bun. Vorbeam de obiective. Îți poți seta zeci, dar într-o primă fază noi vedem trei ca fiind importante: obiectivul de randament, orizontul de timp și toleranța la risc.

Obiectivul de randament – sau la cât te aștepți să câștigi

Îți dăm câteva exemple, cu mențiunea că peste tot ne referim la randamente medii anuale.

Când investești în cele mai lichide acțiuni ale unei piețe, o zonă de randament mediu la care să te aștepți în mod rezonabil ar fi 7 – 10% pe an, compusă din dividende și/sau creșteri de preț. Istoricul piețelor bursiere arată că este plauzibil un astfel de randament mediu anual, pe 10 sau 15 ani (mai multe detalii aici).

Când investești preponderent în obligațiuni, incluzând aici titlurile de stat, randamentul așteptat este cu o singură cifră, de exemplu 3% – 5% sau 7%. Pot exista și excepții, obligațiuni cu randamente foarte mari (“high yield bonds”), însă și acolo ai un risc mai mare de nerambursare.

Dacă îți propui randamente de 15 – 20% sau 25% anual, e nevoie de mai multă analiză pentru a identifica aceste oportunități. Le-ai putea găsi în zona acțiunilor cu risc mare, sau a altor active alternative, însă atenție…pot fi volatile.

Exemplele pot continua și cu alte instrumente.

Hai să adresam și elefantul profitabil din camera. Pe piață vor apărea și randamente de 50% sau 100%. Woohooo, țintești spre ele și în doi ani te gândești la cum îți poți placa pisoiul cu aur. Problema e că vorbim despre anomalii – un an foarte bun, un produs genial, un CEO cu o idee bună…dar pe termen lung, ele nu sunt repetabile. Pe scurt,  dacă ai văzut instrumente care și-au dublat prețul în 6 luni sau în 12 luni și ți-ai zis: pe ei, pe….te întrerupem aici și-ți sugerăm să urmărești și randamentele din ultimii 5 ani, ca să ai o idee mai clară privind evoluția lor pe termen lung.

A, și un cuvânt despre mixul de instrumente care atunci când se iubesc dau naștere unui portofoliu:

„Equity” (acțiuni, indici bursieri, ETF-uri similare pe de o parte) și

„Bonds” (obligațiuni inclusiv titluri de stat și ETF-uri pe aceste instrumente pe de altă parte),

Obiectivul de randament este o medie ponderată între cele de mai sus. Este ca și cum te poziționezi mai la mijloc ca așteptări de câștig și ca riscuri sau volatilitate a portofoliului.

Orizontul de timp pe care investești

Nu-i frumos să luam vârsta în considerare, dar fix despre asta e vorba. Într-un fel investești când ai 20 de ani și ai timp să remediezi eventuale erori și altfel când te apropii de pensie și simți nevoia de puțină stabilitate, mai ales cu banii tai.

Însă, după cum spunea și proverbul despre bordeie și ”obiceie”, indiferent de vârstă, există instrumente la care poți apela.

  • fondul de pensii are clar un orizont de timp măsurat în decenii,
  • planul de economii până la vârsta de majorat a copilului are un orizont de maximum 18 ani,
  • portofoliul de acțiuni, bine ar fi să aibă un orizont măsurat tot în ani de zile, însă probabil vei încerca și cumpărări sau vânzări mai frecvente.
  • investiția într-o obligațiune sau într-un titlu de stat poate fi pe câțiva ani de zile, iar dacă instrumentul e listat pe o bursă ai posibilitatea să ieși mai devreme din plasament.

Credem că se înțelege ideea.

Normal, în cadrul unui orizont mai mare îți poți stabili intervale mai mici de investiție. Îți poți spune: “Vreau să investesc în acțiuni, am un plan de creștere pe 5 – 10 sau 15 ani, însă acțiunile pe care le urmăresc intenționez să le dețin 1 – 2 sau 3 ani”.

La fel de bine, dacă ai prins microbul tranzacționării frecvente, intervalul tău de deținere s-ar putea măsura în săptămâni, zile sau chiar ore. Life in the fast lane, yeah!

Oricare ar fi situația, ajustează-ți și obiectivul de randament și nivelul de risc asumat la orizontul de timp investițional.

Toleranța ta la risc

Ooooook. Dacă până acum am putut vorbi despre lucruri cuantificabile, istorie și alte cuvinte inteligente, pregătește-te – intram în tărâmul subiectivismului, sau colocvial, „părerea mea”.
Fiindcă doar tu setezi cât accepți să fluctueze un portofoliu sau anumite instrumente, corelat cu randamentul pe care îl urmărești. Nu te poți aștepta să câștigi peste 10% anual, fără să-ți asumi riscul de a vedea minusuri prin portofoliul tău. În același timp, trebuie să iei în considerare nu doar cât suporți psihologic să pierzi, ci și de la ce nivel de pierderi începe să îți fie afectat nivelul de trai.

Așa că, la începutul carierei tale de investitor, răspunde-ți la:

  • Cum aș reacționa dacă portofoliul meu de instrumente financiare ar scădea cu 5% față de suma investită? Dar cu 15% sau 20%?
  • Sau dacă o anumită poziție investițională mi-ar scădea cu 5%?  Dar cu 15 sau 20%?
  • Ce pierdere maximă aș suporta să văd în portofoliu? 1.000 de euro? 5.000 de euro? 10.000 de euro?

Și apoi, adaugă puțină nuanță:

  • Cum aș reacționa dacă portofoliul meu de 10.000 de RON mi-ar scădea cu 5% / 15% / 20%?
  • Sau dacă portofoliul meu de 500.000 de RON mi-ar scădea cu 5% / 15% / 20%?
    Și în funcție de ce răspunzi, îți rezultă mai departe cât să investești în:
  • Titluri de stat și obligațiuni foarte sigure, unde fluctuațiile de valoare sunt, de obicei, ceva mai mici, de +/- câteva procente,
  • Acțiuni, indici bursieri, obligațiuni ”high-yield” sau investiții în active alternative, unde fluctuațiile se pot măsura și în zeci de procente,
  • O combinație între cele două.

Oricum, de-al lungul carierei tale investiționale ponderile pe care le-ai stabilit pentru riscul asumat se vor schimba. Vei face ajustări pe măsură ce vei acumula mai multe cunoștințe și experiență. Îți vei ascuți intuiția. Și îți vei aminti de o mica bucățică de înțelepciune populară.

Dacă investițiile tale te țin treaz, probabil că ai investit prea mult în acțiuni.

Echilibru în toate, tinere investitor de orice vârstă.

Articole similare