Rata dobânzii de referință

In spatele ratei se află o altă rată. Gândește-te la o Matryoshka financiară în care sub o valoare se află o alta valoare.

Ratele care sunt baza de calcul pentru compunerea altor rate de dobândă. De exemplu, rate de dobândă precum ROBOR sau EURIBOR.

Rata cuponului este fixă? Atunci prețul de piață al obligațiunii scade, când ratele de referință cresc. Reciproca e valabilă. Fenomenul se numește “risc de rată a dobânzii”.  Care nu trebuie confundat cu ”riscul de cash-flow”, în care valoarea cuponului unei obligațiuni cu rată variabilă scade, ca urmare a scăderii ratei dobânzii de referință sau a altui indicator pe baza cărora se face recalcularea periodică a cuponului.

Valoarea riscului de rată a dobânzii tinde să crească pe măsură ce termenul rămas până la scadența finală este mai mare (întâmplător sau nu, indicatorul care măsoară acest fenomen se numește ”durată”). Aceasta nu este o valoare constantă sau liniară, ci se modifică pe măsură ce se schimbă si nivelurile ratelor dobânzilor de referință (indicatorul care măsoară aceste fenomen de modificare a duratei numindu-se ”convexitate”).


Caută termeni după literă:

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.