Viața și opera lui Jamie Dimon, cel mai puternic bancher din America

Ionut Ancutescu - Guest Author

Ionuț a făcut primii pași în presa de business cu echipa care pregătea lansarea Ziarului Financiar, în 1998. Ulterior, a lucrat în redacțiile Biz, Capital, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul. Cel mai lung „stagiu” al său a fost asociat cu NewMoney, revista pe care a coordonat-o din 2016 până în primăvara lui 2024. Marea sa pasiune de dată relativ recentă este piața de capital, iar din această perspectivă creează conținut pentru Investimental.

James (Jamie) Dimon (67 de ani) e mult mai mult decât CEO și chairman la JPMorgan Chase & Co, cea mai mare bancă din America. Fără să ne jucăm cu cuvintele, e unul din stâlpii de rezistență ai Wall Street-ului, de câteva decenii bune.

  • Jamie Dimon este cel mai longeviv bancher de top de pe Wall Street,
  • A învățat principiile pieței de capital de la tatăl său, care a lucrat în branșă până la 85 de ani,
  • În timpul mandatului lui Donald Trump, au circulat zvonuri că era favorit pentru funcția de ministru al Finanțelor (secretarul Trezoreriei).

Ca să înțelegem mai bine ce e JPMorgan pentru sistemul bancar din Statele Unite, probabil că nu există o formulă mai bună decât cea găsită de The Economist, într-un articol din iulie 2023: JPMorgan echivalează pentru banking cu Palatul Versailles sau cu Taj Mahal. Iar Jamie Dimon e șeful acestei instituții de la începutul lui 2006, ceea ce îl face singurul CEO de bancă mare, care să-și fi început mandatul înainte de criza financiară.

Iar decizia sa de a „scăpa” de credite ipotecare de proastă calitate (subprime) în valoare de 12 miliarde de dolari, încă din 2006, după cum aflăm din Forbes, poate explica longevitatea sa pe o funcție atât de importantă. Creditele ipotecare subprime, acordate unor persoane care, în realitate, nu puteau rambursa banii, au stat la baza marii crize financiare din 2007-2009.

Apropo, în timpul mandatului său, acționarii JPMorgan au avut un randament anual de peste 10%, adică dublu față de majoritatea băncilor, calculează revista britanică. Cea mai mare bancă din America avea la începutul lui august 2023 o capitalizare bursieră de aproape 460 de miliarde de dolari.

Fun Fact: A moștenit aplecarea către banking de la tatăl său și de la bunicul patern. Acesta din urmă, grec de origine, și-a schimbat numele din Papademetriou în Dimon, pe vremea când lucra la Bank of Athens.

Viața personală

S-a născut în 1956 la New York și a învățat ABC-ul brokerajului de mic, la masa din bucătărie, după cum rezultă din volumul biografic „Last Man Standing” (Duff McDonald), citat de The Wall Street Journal. Tatăl său, Theodore Dimon a fost, la rândul său, o personalitate pe Wall Street și s-a intersectat cu fiul său, de multe ori în carieră.

Theodore a lucrat la JPMorgan, în subordinea lui Jamie, aproape până să moară, la 85 de ani, în 2016. Ca un joc al destinului, mama lui Jamie, Themis Dimon, a dispărut și ea a la doar o zi după decesul soțului.

Jamie Dimon este căsătorit, are trei fiice și mai mulți nepoți.  

Ce studii are Jamie Dimon? 

A absolvit summa cum laude cursurile Tufts University, după care a lucrat la compania de consultanță Boston Consulting Group, preț de doi ani. Ulterior, a obținut un MBA de la Harvard Business School. Astăzi, face parte din board-ul acestei școli de business.

În 1982, Sandy Weill, o altă legendă a Wall Street-ului, îl convinge pe Dimon să refuze ofertele tentante ale mai multor bănci de investiții și să i se alăture la American Express, pentru bani mai puțini, dar cu promisiunea unei cariere mai atractive.

Și, cum nimic nu e întâmplător, Weill era prieten de familie cu părinții săi, iar Jamie redactase o teză despre mai vârstnicul investitor, pe vremea studenției.

Parcursul lui Jamie Dimon sau șirul fuziunilor

Timeline-ul carierei sale nu e chiar ușor de urmărit. Vom poposi doar asupra celor mai importante repere. Între 1990 și 1998, a fost președinte și COO (chief operating officer) la Travelers, instituție de credit care a fuzionat cu Citicorp, din această tranzacție rezultând actualul Citigroup. Iar președintele noii bănci a devenit chiar personajul în discuție.

Ulterior, devine chairman și CEO la Bank One Corporation, care fuzionează în 2004 cu JPMorgan. Dacă ești curios să citești la virgulă CV-ul său, îl poți consulta chiar pe site-ul JPMorgan

De unde provine averea lui Jamie Dimon?

CEO-ul JPMorgan e unul dintre puținii șefi de bancă miliardari. Forbes îl creditează în 2023 cu o avere de 1,6 miliarde de dolari. O bună parte din averea sa e în acțiuni ale băncii pe care o conduce, a căror valoare e în jur de 500 de milioane de dolari. Pachetul său salarial a fost anul trecut de 34,5 milioane de dolari, conform Reuters.

Opiniile lui Jamie Dimon contează

Bancherul este cunoscut publicului larg pentru opiniile pe teme de economie și geopolitică. De exemplu, într-un interviu acordat CNBC la începutul lui august 2023, își exprimă părerea despre scăderea rating-ului SUA de către Fitch. Iar, dintr-un dialog cu The Economist, disponibil aici, poți afla viziunea sa despre un posibil conflict dintre Statele Unite și China.

De asemenea, a fost consilier al fostul președinte al Statelor Unite, Barack Obama, pe teme financiare, iar în timpul mandatului lui Donald Trump, au circulat zvonuri cum că era favorit pentru portofoliul Finanțelor (secretarul Trezoreriei), după cum punctează Investopedia.

Înainte de JPMorgan, a mai fost și membru în board-ul Federal Reserve Bank of New York.   

Vorbe de duh

Jamie Dimon este o sursă inepuizabilă de citate. Iar cel care ne-a atras atenția în mod deosebit este acesta:

„Nu vă amăgiți crezând că succesul vostru e doar al vostru.”

Articole recomandate
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.