Principialul domn Ray Dalio

Ionut Ancutescu - Guest Author

Ionuț a făcut primii pași în presa de business cu echipa care pregătea lansarea Ziarului Financiar, în 1998. Ulterior, a lucrat în redacțiile Biz, Capital, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul. Cel mai lung „stagiu” al său a fost asociat cu NewMoney, revista pe care a coordonat-o din 2016 până în primăvara lui 2024. Marea sa pasiune de dată relativ recentă este piața de capital, iar din această perspectivă creează conținut pentru Investimental.

Câteva lucruri de reținut:

  • Ray Dalio a înființat în 1975 Bridgewater Associates, o firmă de investiții care administrează 3 fonduri de hedging. Bridgewater a fost, ani la rând, lider global pe segmentul său.
  • A avertizat administrația Bush că băncile mari ale lumii se aflau într-o situație dificilă, încă din 2007.
  • Are o avere de 16,5 miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index.

Frumoasa poveste a lui Raymond (Ray) Thomas Dalio, unul dintre cei mai străluciți investitori americani, așezat pe aceeași treaptă cu Warren Buffett și George Soros, începea într-o seară de revelion, la mijlocul anilor 70, după cum rezultă dintr-un profil elaborat, scris în The New Yorker, prin 2011.

În vârstă de 25 de ani pe atunci, Ray tocmai se angajase la o firmă de brokeraj de pe Wall Street – era al doilea job după ce absolvise Harvard Business School. Lucra la departamentul de futures pe bursele de mărfuri. El consilia fermierii și producătorii de cereale despre cum să-și gestioneze mai bine riscurile.

La revelionul din acel an, a ieșit să petreacă în oraș cu șeful său. Dar distracția s-a oprit brusc, când Ray a intrat într-un conflict urât cu superiorul său. Cam în aceeași perioadă, s-a gândit că ar fi o idee bună să cheme o dansatoare, care să se dezbrace în fața publicului la întâlnirea anuală agricultorilor din California. Dar n-a prea fost, pentru că firma de brokeraj l-a concediat.

Cum funcționează Bridgewater Associates?

Rămas șomer, a înființat într-un dormitor al apartamentului său din New York, Bridgewater Associates, care și astăzi e unul dintre cei mai mari administratori de fonduri de hedging din lume (mult timp a fost chiar No.1), cu active de peste 120 de miliarde de dolari.

Firma de investiții, care are doar clienți mari, încearcă – și de multe ori îi și iese – să obțină randamente peste principalii indici ai piețelor de acțiuni și să diminueze riscurile printr-un portofoliu diversificat de instrumente financiare (acțiuni, obligațiuni, mărfuri, monede, produse derivate, etc.) Printre investitori se numără guverne, fundații, fonduri suverane și de pensii.

Unul dintre instrumentele preferate ale lui Ray Dalio îl reprezintă tranzacțiile de tip short – pariază pe scăderea acțiunilor care i se par supraevaluate. 

De ce este, de fapt, Ray Dalio un investitor legendar?

Ray Dalio e o mare figură, dincolo de arta investițiilor deprinsă de la 12 ani de la greii de pe Wall Street, care veneau să joace golf la clubul unde el căra gențile cu crose. Presa americană a scris, în repetate rânduri, că a transformat Bridgewater într-un „cult”. Iar eticheta nu are neapărat o conotație pozitivă, pentru că l-a iritat pe investitor.

În 2012, a apărut pe lista celor mai influenți 100 de oameni ai lumii publicată de Time. Se pronunță frecvent pe teme de importanță globală. De exemplu, în 2007 a avertizat administrația Bush că băncile de top ale lumii se aflau pe buza prăpastiei. Foarte recent, a explicat de ce economia americană rămâne rezilientă.  De asemenea, este un adept înverșunat al teoriei că hegemonia dolarului se apropie de sfârșit.

Și, dacă mai e nevoie de încă un argument că Ray Dalio nu e chiar oricine, investitorul a fost comparat cu Steve Jobs, într-un articol citat pe pagina dedicată biografiei sale, pe site-ul oficial al Bridgewater

Care sunt principiile lui Ray Dalio?

De-a lungul anilor, și-a demonstrat și veleitățile de scriitor, publicând mai multe cărți – le poți găsi pe toate aici – care, în principiu, au cuvântul „principii” în titlu. Acestea sunt obligatorii pentru a obține succesul, crede el. Iată câteva dintre cele mai importante:

  • Realitatea funcționează asemeni unei mașinării – tot ce ni se întâmplă este rezultatul jocului cauză-efect.
  • Dacă ești transparent cu principiile tale și le supui repetat la teste de stres, capacitatea ta de a lua decizii crește, odată cu șansele de a avea succes.
  • E mult mai important modul în care gestionăm lucrurile pe care nu le știm decât ceea ce știm.

Fun fact: Jurnalistul de la The New Yorker, care a scris profilul extins citat la început, a participat în 2011 inclusiv la o ședință săptămânală prezidată de investitor. Ray Dalio este descris ca un lider tăios, care încurajează dezbaterea între angajați. „Urmează să îmi răspunzi în cunoștință de cauză sau o să vii cu o bănuială de-a ta?”, l-a provocat pe un angajat care era de părere, pe atunci, că o încetinire a economiei Chinei va avea un impact negativ asupra cererii și ofertei globale.

Dalio și-a gândit investițiile pe baza indicatorilor macro globali, precum inflația, cursul de schimb, dobânda de politică monetară sau produsul intern brut. Formal, el a renunțat, puțin câte puțin, la toate funcțiile executive (CEO, CIO, chairman), acum fiind mentorul comitetului care decide investițiile. 

Din acest motiv, discuția despre economia Chinei era foarte relevantă.

Viața personală

Se naște pe 1 august 1949 în Queens, New York, într-o familie cu origini italiene. Tatăl cânta la saxofon și clarinet în cluburile de jazz din Manhattan, iar mama era casnică. Cu toate că nu este un elev strălucit, la 12 ani, pe pe când lucra la un club de golf din oraș, investește în acțiunile Northeast Airlines, pe baza unui pont aflat de la cei cărora le căra crosele. Compania se afla în pragul insolvenței, însă este preluată și acțiunea își triplează valoarea.

După absolvirea liceului, merge la Harvard Business School, unde urmează și un program MBA. Se angajează pentru scurt timp la două firme de brokeraj și, după ce este concediat, începe Bridgewater la New York.

În anii 80, se căsătorește și mută sediul firmei la Wilton, în statul Conneticut, într-un hambar renovat. Este tatăl a patru băieți.

Din ce e compusă averea lui Ray Dalio?

Bloomberg Billionaires Index îl creditează cu dețineri totale în valoare de 16,5 miliarde de dolari, ceea ce îl plasează pe locul 109 în clasamentul celor mai bogați oameni din lume. În mare, averea sa e concentrată în acțiunile (49%) pe care le deține la Bridgewater Associates, celebră pentru fondurile de hedging Pure Alpha și All Weather.

Deținerea în firma de investiții este evaluată la 7 miliarde de dolari, pe baza unei tranzacții de anul trecut când fondul de pensii al profesorilor din Texas a cumpărat 2,35% din aceasta pentru 282 miliarde de dolari.  

De asemenea, din 2002, a încasat dividende de 12 miliarde de dolari, conform analizei Bloomberg. Evident, din această sumă trebuie scăzute cheltuielile personale. O ultimă idee. În timpul liber, petrece mult timp în natură – de altfel și sediul firmei e în mijlocul pădurii. Pescuiește în Canada, împușcă cocoși de munte în Scoția și vânează bivoli cu arcul în Africa. Consideră vânatul o metaforă a modului în care investește, potrivit The New Yorker. „Care este limita? Și cum fac să păstrez distanța corectă față de această limită?”, se întreabă el retoric.

Articole recomandate
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.