Principalii „driveri” ai BVB la început de toamnă: Factori de protecție vs. factori de risc

Caesar Ștefanescu

Caesar, proaspăt absolvent al Managementul Riscului Financiar Internațional, a fost fascinat de la o vârstă fragedă de piața de capital și de titanii sectorului financiar. La Investimental, Caesar, este unul dintre cei mai tineri, dar apreciați, brokeri, și un membru de bază a întregii echipei.

Pe fondul incertitudinilor economice globale și volatilității ridicate a piețelor internaționale de la finalul lunii iulie, Bursa de Valori București (BVB) a reușit să se mențină stabilă, corecțiile fiind mai mici decât în cazul piețelor dezvoltate.

După o lună august de reveniri pe toate bursele, începutul lunii septembrie a readus corecțiile pe mai toate piețele importante, inclusiv la noi. De această dată corecția pieței noastre a fost ceva mai accentuată, în contrast cu ajustări mai mici ale piețelor internaționale. Înțelegerea factorilor care impactează piața noastră este foarte importantă pentru a înțelege perspectivele pe care aceasta le are, riscurile, dar și aspectele particulare care o fac să evolueze în ritmuri diferite față de bursele dezvoltate din SUA și Europa.

Structura BET: Companiile solide, un scut împotriva volatilității

Indicele BET, care reflectă performanța celor mai importante companii listate la BVB, este dominat de companii mari și stabile din domeniul energiei și al bankingului. OMV Petrom, Banca Transilvania și Hidroelectrica – trei coloși care cumulează 55% din structura indicelui – reprezintă un fundament solid pentru piața locală. Aceste companii nu doar că dețin poziții dominante pe piețele lor, dar sunt considerate și investiții sigure datorită fluxurilor stabile de venit și a expunerii reduse la riscuri extreme. Totuși, dacă în ultimii 2 ani domeniul energiei a fost favorizat de context, anul acesta prețurile mici la energie și seceta, în cazul Hidroelectrica, pun presiune pe rezultatele acestor companii și mai ales pe perspectiva lor pe termen scurt, ceea ce poate impacta și prețurile de tranzacționare ale acestor companii.

În același timp, Bursa de Valori București rămâne o piață atractivă pentru investitori prin prisma randamentelor ridicate ale dividendelor plătite an de an de către companii, ceea ce constituie o plasă de siguranță pentru investitori, care sunt motivați să investească (cu prioritate în prima parte a anului) în principalele acțiuni plătitoare de dividende de la BVB. Într-un context internațional marcat de dobânzi scăzute și incertitudine, BET-TRN oferă un yield mediu al dividendelor de 5,5%, depășind randamentele oferite de bursele dezvoltate, precum S&P 500, unde yield-ul mediu este de doar 1,3%.

Evaluări încă rezonabile și atractive

Multiplii de evaluare pe baza indicatorului Price-to-Earnings (P/E) demonstrează că bursa românească rămâne atractivă pentru investitori. Cu un P/E de aproximativ 10, BET-TRN se tranzacționează la multipli mult mai avantajoși decât cei ai companiilor americane, unde S&P 500 are un P/E mediu de peste 20. Deși comparațiile între companiile tradiționale din România și giganții tehnologici din SUA, cum ar fi Nvidia, Microsoft sau Alphabet sunt discutabile, investitorii apreciază această evaluare relativ scăzută, care reflectă potențialul de creștere pe termen lung al companiilor românești. Pentru a se păstra însă atractivă la cotațiile actuale sau mai ridicate, piața noastră trebuie să-și îmbunătățească profitabilitatea, în caz contrar evaluările devenind din ce în ce mai scumpe.

Dacă structura pieței noastre, cu componetă defensivă importantă, ne ajută în perspectiva volatilității mai reduse a acțiunilor sau din cea a distribuțiilor ridicate de dividende, profilul lor tradițional și specificul lor de business le face mult mai puțin dinamice din perspectiva rezultatelor financiare potențiale. De asemenea, companiile locale nu au dimensiunea sau inovația pe care o vedem la companii globale din domeniul tehnologiei.

Deficitele gemene: O problemă latentă care poate ieși cu forță la suprafață

Economia României se confruntă cu o problemă cronică, sub forma deficitelor gemene (bugetar și de cont curent), care rămân surse de vulnerabilitate pe termen lung. Dacă în perioade de creștere economică susținută și stabilitate externă, problema este ținută sub capac și trecută cu vederea, neavând un efect notabil asupra bursei, ca urmare a unui grad de îndatorare al statului român încă acceptabil, atunci când se văd mugurii încetinirii economice, recesiunii sau a unei crize economice internaționale, acestea pot avea efecte semnificative și asupra indicilor bursieri locali.

În 2024, deficitul bugetar al țării ar putea ajunge la 8% din PIB, cu mult peste pragul european de 3%. Deși aceste deficite au fost până acum tolerate foarte bine de investitori de la bursă (în luna iulie piața noastră s-a corectat mai puțin decât piețele occidentale), anunțarea în luna august a unei creșteri economice a României pentru primul semestru mult sub așteptări (0,7% versus așteptări de creștere de 3% per ansamblul anului) a contribuit la creșterea îngrijorărilor privind acutizarea dezechilibrelor macroeconomice, ceea ce a făcut ca și bursa să înregistreze corecții ceva mai însemnate la început de septembrie.

O intensificare a turbulențelor internaționale va scoate la iveală și mai mult fragilitățile economiei locale, afectând sentimentul pieței și poate provoca corecții mai ample și pe bursa locală.

Riscuri fiscale, și politice: Potențialul impact al alegerilor

Cu toate că piața locală beneficiază de o structură solidă, riscurile de ordin fiscal și politic nu pot fi neglijate. Regimul fiscal actual este favorabil pentru investitorii pe termen lung, cu o taxă de doar 1% pentru câștigurile obținute din deținerea de instrumente financiare pentru mai mult de un an. Totuși, schimbările legislative care ar putea apărea după alegerile parlamentare din 2024 ridică semne de întrebare. O modificare a legislației fiscale ar putea afecta atât investitorii individuali, cât și pe cei instituționali, destabilizând piața.

O creșterea a turbulențelor economice la nivel internațional va accelera cel mai probabil procesul de ajustarea a deficitelor (bugetar și de cont curent), statul putând fi nevoit de instituțiile europene și de creditorii internaționali să ia măsuri de creștere a veniturilor la buget, prin creșterea impozitării. Mai mult decât ajustări privind impozitarea pe piața de capital există riscul creșterii impozitării mediului privat, ceea ce va afecta potențial și profitabilitatea companiilor listate, distribuțiile de dividende nete și perspectivele pe termen mediu ale companiilor, în general. Într-un astfel de context, mediul bursier va fi mai puțin favorabil ceea ce poate avea un impact negativ asupra cotațiilor bursiere și volatilității pieței noastre. Alegerile parlamentare reprezintă un alt factor de risc. Într-un scenariu în care partidele extremiste ar câștiga mai multă influență, acest lucru ar putea provoca o scădere a încrederii investitorilor în stabilitatea politică a României, care în ultimii ani a fost unul dintre punctele forte. Pentru moment, rezultatele recente ale alegerilor locale și europarlamentare au arătat că România rămâne ferm aliniată la valorile europene, ceea ce oferă un sentiment de siguranță investitorilor. Însă incertitudinea rămâne, iar orice schimbare majoră în dinamica politică ar putea avea un impact negativ asupra pieței de capital.

Riscurile externe

Piețele de capital dezvoltate au traversat o perioadă lungă de creșteri începând din 2009 și până în prezent, intercalate și de perioade de corecții. Cu ocazia fiecărui episod semnificativ de ajustări din această perioadă, efectele au fost resimțite și pe piața locală, printr-o scădere per ansamblul pieței. În condițiile în care economia Europei este la limita recesiunii, iar regiunea este influențată negativ de razboiul ruso-ucrainean de la graniță, riscul unui impact negativ asupra economiei Romaniei este unul semnificativ. De asemenea, economia SUA dă semne vizibile de încetinire economică, după cel mai rapid ciclu de creștere a dobânzilor din istorie, care a pus presiune pe activitatea economică din această țară. În acest context, bursa americană și cele europene se află în apropierea maximelor istorice, existând riscul unor ajustări negative. Având în vedere intercorelarea puternică a piețelor (infomația circulă instantaneu, iar o parte dintre investitori activează simultan pe mai multe piețe), o corecție a piețelor internaționale poate seta contextul pentru scăderi și ale bursei de la București.

Rolul investitorilor: Fondurile de pensii și investitorii străini

Piața de capital din România este susținută de trei categorii majore de investitori: fondurile de pensii private (Pilonul II), investitorii de retail și instituționali locali și investitorii străini. Fondurile de pensii, în special cele din Pilonul II, au avut un rol esențial în susținerea pieței locale, investind constant în acțiunile listate la BVB. Aceste fonduri au devenit jucători majori în cadrul bursei noastre, apropiindu-se de limita de deținere de 5% pe emitenții reprezentativi de la BVB. Aportul fondurilor de pensii este unul important în continuare susținând piața de capital românească, cel puțin prin investiții în emitenții de calibru. Totuși, dată fiind limitarea de deținere, rolul de investitor major în cazul unor corecții ale pieței este diminuat, dacă reglementările actuale nu se schimbă.

Investitorii de retail, a căror prezență și forță a crescut semnificativ în ultimii ani, joacă și ei un rol important în ecuația evoluției pieței noastre de capital. Creșterea popularității emisiunilor de titluri de stat Fidelis a contribuit la familiarizarea micilor investitori cu piața de capital, facilitând o trecere treptată către investițiile în acțiuni. În momentul de față o pătură semnificativă de investitori de retail este prezentă la bursa locală, aceștia fiind încurajați de randamentele ridicate oferite de bursa noastră în ultimii 15 ani. Comportamentul investitorilor de retail este în principal de buy and hold, similar cu cel al fondurilor de pensii, fiind încurajat în acest moment de randamentele foarte bune și de rata de impunere redusă pe piața de capital (1% pentru deținerile peste 1 an). De aceea în situația unor turbulențe pe termen scurt și chiar mediu, este de așteptat ca investitorii de retail să reprezinte un important pilon de susținere a pieței noastre de capital, profitând de scăderi pentru a face achiziții la prețuri cu discount.

În același timp, în cazul unor turbulențe ample și de durată în economie și la bursă, o parte semnificativă dintre investitorii de retail pot adopta poziții nete de vânzare, ca urmare a dificultăților financiare care-i pot impacta. De asemenea, nu trebuie uitat nici faptul că mulți dintre investitorii de retail nu au experiența unor scăderi de piață importante și de durată, ceea ce-i poate determina să acționeze sub sentimentul panicii într-un context negativ.

În ceea ce privește investitorii instituționali străini, în ultimii ani, aceștia au avut o contribuție importantă la aprecierea bursei noastre din ultimii ani, pe măsură ce tot mai multe companii românești au fost incluse în indicii FTSE și MSCI. De asemenea, perspectiva includerii în anii următori a BVB în categoria piețelor emergente, reprezintă un driver important pentru menținerea și extinderea investițiilor pe piața locală a investitorilor străini.

În același timp, experiența gestionării investițiilor și perspectiva globală  pe care o au investitorii instituționali nerezidenți, îi determină să aibă o abordare mai dinamică și să se plieze mai bine pe tendințele generale ale piețelor pe care sunt prezenți.

Din acest punct de vedere, în situația unor turbulențe pe piețele internaționale, este de așteptat ca această categorie de investitori să își reducă expunerea și pe piața noastră mult mai rapid decât investitorii de ratil locali sau fondurile de pensii. De asemenea, investitorii străini sunt mult mai sensibili la informațiile din zona macroeconomică sau politică, care pot impacta deciziile lor de investiții în mod semnificativ.

Perspectivele economiei românești: O „plasă de siguranță”

În ciuda riscurilor asociate deficitelor și incertitudinilor politice, economia românească continuă să dispună de un potențial semnificativ de creștere venit din nivelul încă redus de dezvoltare, dar și de atuurile pe care le are economia românească. România are al doilea cel mai mare PIB din Europa Centrală și de Est, după Polonia, iar Comisia Europeană estimează o creștere economică de peste 3% în 2025, mult peste ritmul economiilor dezvoltate.

Din perspectiva securității energetice, România este, de asemenea, bine poziționată. Dezvoltarea perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră de către OMV Petrom și Romgaz va face din România cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă un avantaj strategic major.

Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), posibilă în anii următori, va oferi, de asemenea, acces la noi surse de finanțare și va atrage investitori din piețe mai puțin explorate, precum cele din Asia, putând oferi o plasă de siguranță suplimentară pentru economia locală.

Concluzie: Bursa locală, între stabilitate și incertitudini externe

Într-un mediu internațional marcat de volatilitate, bursa românească este protejată într-o anumită măsură de specificul ei defensiv și de politica tradițională de distribuție a unor dividende consistente, generatoare de fluxuri de numerar pentru investitori. Cu toate acestea, riscurile legate de schimbările fiscale, politice și de deficitele economice rămân factori care nu pot fi neglijați și care pot avea o influență semnificativ negativă mai ales în contextul unor scăderi mai ample sau de durată ale piețelor de capital internaționale.

Acest articol are un caracter informativ și nu constituie o recomandare de investiții. Este important să faci propria analiză și să te consulți cu un specialist financiar înainte de a lua decizii de investiții.

Articole recomandate
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.