Ce contează mai mult în investiții? Momentul potrivit vs. timpul petrecut pe piață: Exercițiul BVB

Vivien Cociu

Vivien și-a construit o carieră solidă în domeniul piețelor financiare, fiind pasionată de bursă și de analiza investițiilor și joacă un rol esențial în comunicarea clară și eficientă a datelor financiare către diverse audiențe.

Acum două săptămâni am dezbătut în detaliu sfatul investitorilor de renume precum Benjamin Graham, Warren Buffet, Peter Lynch și Jack Bogle, și anume: „Nu încerca să aștepți momentul perfect în piață”. Povesteam atunci că autorii au analizat câteva strategii de investiții pe termen lung și au ajuns la concluzii surprinzătoare pentru mulți. Însă, strategiile lor implicau tranzacționarea instrumentelor financiare americane. Oare cum stă treaba cu BVB? Replicăm acum exercițiul și pentru piața locală și vom încerca să comparăm rezultatele.

Cinci stiluri de investiții

Similar cu analiza din blogul precedent, vom evalua performanța a cinci investitori ipotetici care, timp de 10 de ani, până în 2023, au primit un bonus anual de 2.000 RON și l-au investit într-un ETF ce urmărește indicele BET.

Iată cum s-au descurcat

  • Investitorul 1: Timerul perfect al pieței (Timerul): A investit cei 2.000 RON anual la cel mai scăzut nivel al pieței din fiecare an, profitând mereu de cel mai mic preț.
  • Investitorul 2: Investitorul constant (Rapid): A investit suma de 2.000 RON la începutul fiecărui an, fără a aștepta momentele prielnice ale pieței.
  • Investitorul 3: Investitorul cu cost mediu constant (Muncitorul): A împărțit suma anuală în 12 și a investit câte o parte la începutul fiecărei luni, o strategie numită “dollar-cost averaging”.
  • Investitorul 4: Ghinionistul pieței (Ghinionistul): A investit suma anuală în zilele de vârf ale pieței din fiecare an, având mereu un timing nefavorabil.
  • Investitorul 5: Investitorul precaut (Precaut): Și-a păstrat suma totală de 20.000 RON cumpărând titluri de stat cu scadența la 10 ani și nu a investit deloc în acțiuni, așteptând mereu un moment mai bun. De asemenea, cupoanele primite au fost reinvestite în același titluri de stat

Mai jos, am prezentat un grafic în care arătăm câtă avere a acumulat fiecare dintre cei cinci investitori la sfârșitul celor 10 ani (2013-2023).

Sursa: date BVB, FactSet, calcule Investimental

Similar cu concluziile studiului realizat de schwab.com, Investitorul 1, care a reușit să intuiască perfect evoluția pieței, cumpărând mereu la cel mai mic preț și vânzând la  sfârșitul anului 2023, a acumulat 58.427,345 RON, clasându-se, așa cum era de așteptat, pe primul loc. Totuși, surpriza a venit din partea Investitorului 3, care a urmat strategia de investiții cu cost mediu constant. Acesta a investit lunar aproximativ 167 RON, la începutul fiecărei luni, imediat ce primea banii, fără să încerce să anticipeze mișcările pieței, și a acumulat 53.979,30 RON, ocupând locul al doilea. Diferența de doar 4.448,04 RON față de primul loc este remarcabilă, mai ales având în vedere simplitatea și constanța strategiei sale. Conform analizei realizate de Schwab.com pe 68 de intervale a câte 20 de ani, în 10 dintre acestea s-au înregistrat rezultate similare. În celelalte intervale, “timerul perfect” s-a clasat pe primul loc, urmat de “investitorul rapid”.În studiul nostru investitorul nr. 2, care și-a investit întregul bonus de 2.000 RON la începutul fiecărui an, imediat după ce îl primea, s-a clasat pe locul al treilea, înregistrând o diferență de 5.358,71 RON față de locul al doilea. Astfel, el a acumulat suma de 48.620,59 RON. În studiul american, această strategie ocupa de obicei poziția a doua.

Investitorul nr. 4, considerat ghinionistul pieței, a cumpărat constant la cele mai ridicate prețuri timp de 10 ani, ajungând pe locul al patrulea cu un total de 46.477,74 RON. După cum se poate observa distanța față de investitorul care a cumpărat de întreaga sumă alocată anual la începutul fiecărui an este una redusă. Totuși, ghinionistul a obținut un câștig cu 132.4% comparativ cu o persoană care ar fi ținut banii la saltea și cu  81.6% mai mare – decât investitorul precaut, care ar fi investit în titluri de stat.

Investitorul nr. 5, precautul, s-a concentrat exclusiv pe titluri de stat cu scadență la 10 ani, achiziționând aceste instrumente la începutul anului 2013 și lichidându-le în 2023. Deși a reinvestit cupoanele tot la dobânda de emisiune a titlului, nu a reușit să se apropie de performanța investitorului de pe locul 4. Este demn de remarcat faptul că, potrivit concluziilor analistilor de la Schwab.com, investitorul precaut, care a optat exclusiv pentru investiții în titluri de stat, s-a clasat de fiecare dată pe ultimul loc.

Ce înseamnă acest lucru pentru tine?

Se pare că, indiferent dacă investești pe piața americană sau pe cea locală, principiile de bază rămân aceleași. Dacă ești tentat să aștepți momentul perfect pentru a intra pe piața bursieră, analiza noastră arată că beneficiile potențiale nu sunt semnificative, indiferent de piața aleasă. Investitorul care a menținut o prezență constantă în piață, investind disciplinat a obținut doar cu 4.448,04 RON mai puțin decât primul loc, adică o diferență de aproximativ 444.80 RON pe an. În realitate, strategia primului investitor este aproape imposibil de aplicat, deoarece minimele anului pot fi cunoscute doar retrospectiv — iar retrospectiv, toți avem tendința să ne considerăm genii.

Strategia investitorului nr. 4 este la fel de improbabilă. Este puțin probabil ca, timp de 10 ani consecutivi, un investitor să achiziționeze mereu la cele mai ridicate prețuri ale anului și să-și marcheze profitul în cel mai nefavorabil moment. Cu toate acestea, chiar și într-un scenariu atât de pesimist, acest investitor reușește să obțină un câștig mai mare decât cineva care a ales să nu investească deloc în acțiuni.

Beneficiile stategiei dollar-cost averaging

Este clar că strategiile 1 și 4 sunt mai degrabă teoretice (un rezultat real pentru ”market timing” va fi mai degrabă o medie între cele două), însă strategia Investitorului nr. 3 – cel care aplică metoda costului mediu constant – poate fi una la îndemâna pentru oricare dintre noi. Alegerea de a investi pe termen lung, cu o sumă confortabilă și sustenabilă pentru stilul său de viață, l-a protejat de numeroase greșeli umane și de riscurile pieței și l-a ajutat să petreacă câ mai mult timp în piață fără bătăi de cap și cu rezultate solide. Indiferent dacă piața era în creștere, scădere sau stagnare, indiferent de tonul știrilor – fie ele optimiste sau apocaliptice – acest investitor continua să cumpere imediat ce avea posibilitatea, cu o sumă realistă pe termen lung. Iar rezultatele obținute sunt remarcabile.

În final, pentru a fi investitor, trebuie să investești! Sună simplu, dar câți dintre noi amână, urmăresc obsesiv știrile și… așteaptă momentul perfect? Această tendință de a amână are chiar un nume: „paralizia analizei” (analysis paralysis). Este o stare în care o persoană este copleșită de volumul de informații sau de complexitatea deciziei, ajungând să amâne sau să fie incapabilă să acționeze. Dar despre acest subiect vom discuta într-un alt blog.

Atât teoria, cât și practica demonstrează că strategia de cost-averaging este una dintre cele mai eficiente metode de investiție, oferind un bun echilibru între risc și posibilitățile de creștere. Iată câteva dintre avantajele acestei strategii:

  • Atenuarea volatilității: Investind treptat, nu mai trebuie să îți faci griji că ai ratat „momentul perfect” pentru a cumpăra. Astfel, te protejezi de riscul de a investi sume mari înainte ca piața să aibă o scădere bruscă.
  • Stabilitate și disciplină: Urmând un plan clar, scapi de stresul deciziilor impulsive și de capcanele emoționale (cum ar fi frica atunci când piața scade sau lăcomia atunci când crește). Această abordare te ajută să îți construiești o rutină financiară solidă, fiind ideală atât pentru începători, cât și pentru investitori experimentați.
  • Flexibilitate: Această strategie funcționează pentru aproape orice tip de activ: acțiuni, fonduri mutuale, obligațiuni etc. Este scalabilă și poate fi aplicată eficient indiferent de suma pe care o ai la dispoziție, atâta timp cât se potrivește cu bugetul tău.

Strategia are și cateva limitări precum:

  • Randamente mai mici pe piețe în creștere constantă: Dacă piața crește într-un ritm constant, investirea întregii sume de la început ar putea aduce câștiguri mai mari. Totuși, cu cost-averaging, ai o abordare mai echilibrată pe termen lung.
  • Ai răbdare! Beneficiile acestei strategii se văd cel mai bine pe termen lung și foarte lung, așa că nu te grăbi – investind constant, vei construi un portofoliu solid. Pe termen scurt, în situația unui trend descendent, chiar și această strategie are randamente negative.
  • Nu elimină complet riscul: Chiar dacă strategia poate reduce riscurile, nu îți garantează câștiguri sigure. Este un mod de a minimiza fluctuațiile și de a investi într-un mod mai echilibrat, dar, ca orice investiție, există și riscuri. În situția unor investiții diversificate echilibrate și pe termene lungi de timp, riscurile scad semnificativ.

Cost-averaging este o metodă practică pentru a investi pe termen lung, oferind o abordare echilibrată și mai puțin stresantă. Aceasta ajută la reducerea riscurilor și la evitarea deciziilor impulsive, fiind potrivită mai ales pentru piețele volatile. Dacă îți dorești o strategie constantă și disciplinată, care să îți permită să investești fără a te lăsa influențat de fluctuațiile pieței, cost-averaging poate fi o opțiune de luat în considerare.

Ea se potrivește foarte bine și cu investițiile în ETF-uri, în special pe cele bine diversificate, care replică indici de tip blue chip pe care investitorii tind să îl folosească atunci când vor o expunere mai generală la piață, fără multe bătăi de cap. Pâna de curând, piața de la BVB era săraca din acest punct de vedere, cu numai 2 ETF-uri listate, făra prea multă concurență. Acesta este de fapt unul dintre motivele pentru care Investimental a ales să susțină proiectul ICBETNETF al InterCapital, inclusiv ca market-maker. Acesta este unETF care replică principalul indice al BVB ce include și dividendele nete. Oferta BVB s-a îmbogțit astfel cu încă un instrument la îndemâna investitorilor  care vor să implementeze cost-averaging la bursa noastră. Astfel, banii lor vor putea petrece cât mai mult timp în piață în timp ce ei vor avea mai mult timp pentru ce le place.

Acest articol are un caracter informativ și nu constituie o recomandare de investiții. Este important să faci propria analiză și să te consulți cu un specialist financiar înainte de a lua decizii de investiții.

Articole recomandate
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.