Misterele pietrei negre: De ce era Stephen Schwarzman, CEO-ul Blackstone, rege pe Wall Street, în 2007

Ionut Ancutescu - Guest Author

Ionuț a făcut primii pași în presa de business cu echipa care pregătea lansarea Ziarului Financiar, în 1998. Ulterior, a lucrat în redacțiile Biz, Capital, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul. Cel mai lung „stagiu” al său a fost asociat cu NewMoney, revista pe care a coordonat-o din 2016 până în primăvara lui 2024. Marea sa pasiune de dată relativ recentă este piața de capital, iar din această perspectivă creează conținut pentru Investimental.

Deși încă e unul dintre cei mai puternici oameni din lume, numele lui Stephen (Steve) Schwarzman, cofondatorul firmei de private equity Blackstone, nu spune publicului larg la fel de multe ca Elon Musk sau Bill Gates, Însă povestea sa spune totul.

  • În 1985, când a început Blackstone, nu avea experiență în private equity,
  • Schwarzman locuiește la New York, într-un duplex de 20.000 de metri pătrați,
  • Are o simpatie aparte pentru fostul președinte al SUA, George W. Bush, cu care a fost coleg de facultate, la Yale.

Fără nici cea mai mică intenție pedagogică, trebuie spus că firmele de private equity reprezintă unul dintre motoarele economiei americane, iar modul lor de funcționare poate fi rezumat cam așa: cumpără (de multe ori, cu bani împrumutați) companii antreprenoriale cu potențial, le dezvoltă și apoi le vând în câștig către mari corporații sau le listează pe bursă.

Iar Blackstone Group este cea mai mare dintre ele – în iulie 2023, valoarea activelor aflate în administrare au sărit de un trilion de dolari, potrivit Bloomberg. Fondată în 1985, firma a depășit cu mult granițele industriei care a consacrat-o.

Personalitatea lui Schwarzman (76 de ani), CEO și chairman la Blackstone, a marcat atât industria financiară a ultimelor 4 decenii, cât și politica Statelor Unite (apropo, e republican). Și, poate nu e de ici, de colo, a donat 150 de milioane de dolari Universității Yale și 100 de milioane de dolari bibliotecii publice din New York.

Care a fost primul business al lui Stephen Schwarzman

Mai toate biografiile marilor oameni de afaceri subliniază că înclinațiile către arta de a înmulți banii au apărut de la o vârstă fragedă. Deci, cu riscul de a spune un clișeu, Schwarzman e antreprenor de la 14 ani – tundea gazonul prin curțile din localitatea natală, iar frații săi i-au devenit angajați.

Tot cam pe atunci, își ajuta tatăl la magazinul de mobilă și decorațiuni al familiei. „De ce nu extindem magazinul la nivel național?”, și-a întrebat într-o zi părintele, după cum el însuși povestește într-un documentar biografic.

Cum a început CEO-ul Blackstone cariera

Ideea nu i-a fost acceptată, așa că s-a apucat de lucruri serioase. După liceu, a urmat cursurile a două dintre cele mai prestigioase școli din America, Yale University și Harvard Business School.

Prima sa experiență notabilă se petrece la Lehman Brothers, una dintre marile victime ale crizei financiare de acum 15 ani. Înainte să împlinească 40 de ani, ajunge să conducă operațiunile globale de fuziuni și achiziții (M&A) ale băncii de investiții. Unul dintre deal-urile intermediate de el a fost chiar vânzarea companiei la care lucra către American Express, în 1984.

După Lehman Brothers, Schwarzman începe să-și scrie legenda, alături de Peter Peterson, fostul său șef din bancă și fost secretar al Comerțului (ministrul Comerțului), pe vremea lui Richard Nixon. Cei doi pun bazele Blackstone.

Fun fact: Blackstone e o combinație a numelor celor doi fondatori – „schwarz” înseamnă „negru” (black) în germană și idiș, iar „Peter” trimite la cuvântul „piatră” (stone) din limba greacă, după cum ne lămurește Forbes

Cum s-a născut Blackstone?

A lucrat în stil mare de la bun început, în sensul că, în 1987, a strâns 800 de milioane de dolari pentru primul fond de private equity administrat de Blackstone. Primul investitor a fost firma de asigurări Prudential Financial, care a funcționat ca o garanție pentru tânăra firmă.

Timp de doi ani, fondatorii s-au trudit din greu să strângă banii, pentru că nu aveau experiență în așa-zisele leveraged buyouts (achiziții finanțate cu banii altora). Așa că au fost nevoiți să trăiască din consultanța pe zona de M&A.

În termeni ceva mai tehnici, Blackstone este o firmă de administrare care oferă investitorilor – instituționali și persoane fizice bogate – o gamă largă de instrumente alternative, adică altele decât clasicele acțiuni și obligațiuni. Pe lângă private equity, firma are și activități de creditare, hedging, precum și plasamente în real estate. Mai multe detalii despre cum funcționează firma, aici.

Blackstone deține circa 250 de companii din întreaga lume. Singura sa investiție din România este grupul de pariuri sportive Superbet, fondat de omul de afaceri Sacha Dragic, care este și acționarul majoritar al Investimental.

Care a fost cea mai mare greșeală a lui Schwarzman?

Blackstone a investit, printre altele, și într-un jucător de pe piața sa – e vorba de administratorul de active cu nume foarte apropiat, BlackRock. În urma unor neînțelegeri, Schwarzman vinde participația Blackstone fondatorilor și face, după cum recunoștea într-un interviu pentru Bloomberg Radio din 2013, o „greșeală eroică”.

BlackRock este astăzi unul dintre cei mai mari administratori de bani din lume.

Averea și viața personală

Schwarzman s-a născut în 1947, într-un sat din Pennsylvania, într-o familie înstărită.  Să ne amintim de școlile pe care și le-a putut permite.

În ceea ce îl privește, a ajuns foarte bogat încă din tinerețe, de pe vremea când lucra la Lehman Brothers. Astăzi, averea sa este evaluată de Bloomberg Billionaires Index la peste 34 de miliarde de dolari. Desigur, mare parte din aceasta se regăsește în acțiuni Blackstone – deține aproape 20% din firmă.

Este la a doua căsnicie și are un băiat și o fiică din mariajul precedent. Schwarzman nu e deloc zgârcit, dacă judecăm după faptul că aniversările sale costă, uneori, câteva milioane de dolari, printre invitați numărându-se Donald Trump sau Michael Bloomberg. 

Unde locuiește Schwarzman?

Dintr-un profil din 2007, realizat de The Guardian, înainte ca Blackstone să se listeze, aflăm că miliardarul locuiește în cel mai bun apartament din cea mai bună clădire din New York. Duplexul din Park Avenue are 35 de camere, 13 băi și un hol de dimensiunea unei săli de petreceri. Suprafața totală a locuinței se ridică la 20.000 de metri pătrați, ceea ce echivalează cu o cincime din Băneasa Shopping Mall.

A cumpărat acest apartament, în 2000, cu 31 de milioane de dolari, iar printre locatarii săi anteriori s-a numărat inclusiv John D. Rockefeller.

Omul președinților

Cu o asemenea putere financiară nu putea trece neobservat de mediul politic. În 2017, a făcut parte, alături de alte nume grele din elita lumii corporate, dintr-un think tank care l-a consiliat pe președintele Trump.

A avut un conflict destul de urât cu Barack Obama, când acesta și-a manifestat intenția de a taxa suplimentar comisioanele firmelor din investiții.

Însă o prietenie aparte îl leagă de un alt fost președinte, George W. Bush. A fost coleg cu el la Yale și au făcut parte din societatea secretă Skull and Bones.

În media

Deci era practic imposibil  ca despre eroul nostru să nu se fi scris măcar o carte. Este personajul central al volumului „King of Capital”, publicat în 2010. De asemenea, poți citi popriile sale memorii – What It Takes: Lessons in the Pursuit of Excellence”. Măgulitoarea etichetă i-a fost pusă pentru prima dată de revista Fortune, pe coperta căreia a apărut, în 2007, cu titlul „Stephen Schwarzman, noul rege de pe Wall Street.” Iar domnia sa a dăinuit.

Articole recomandate
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.