Indici Bursieri: Pulsul Pieței

Androne

Androne a făcut cunoștință cu brokerajul în 2020 cu puțin timp înainte de începutul pandemiei globale. A fost mereu fascinat de bursă în întregul ei, deși cariera și-a început-o pe piața derivatelor. Cum Androne e un om căruia îi place să fie mereu in mișcare, mereu în priză și cum nici piața nu stă pe loc, un proiect dinamic și în continuă dezvoltare, cum e Investimental, i s-a potrivit ca o mănușă.

V-ați întrebat vreodată cum își dau seama analiștii de pe Wall Street dacă piața de capital are o zi bună sau rea? Ei bine, analizează evoluția indicilor bursieri. Aceste numere, adesea percepute ca un misterios cod, sunt de fapt instrumente puternice pentru înțelegerea stării generale a pieței. În acest articol, vom descifra ce sunt indicii bursieri, de ce contează și cum sunt calculați.

Ce este un indice bursier?

Gândiți-vă la un indice bursier ca la o listă de redare cu melodiile voastre preferate. Fiecare melodie reprezintă o companie, iar lista de redare în sine este indicele. Un indice bursier este pur și simplu o colecție de acțiuni alese pentru a reprezenta un anumit segment al pieței. De exemplu, S&P 500 reprezintă 500 dintre cele mai mari companii din Statele Unite.

Dar spre deosebire de o listă de redare, unde fiecare melodie este la fel de importantă, unele acțiuni dintr-un indice au mai multă greutate decât altele. Aceasta este determinată de capitalizarea de piață a acțiunii – valoarea totală a acesteia. Companiile mai mari cu capitalizări de piață și anvergură mai mari au o influență mai mare asupra performanței generale a indicelui.

De ce contează indicii bursieri?

Indicii sunt pulsul pieței. Ei oferă o imagine de ansamblu asupra performanței diferitelor sectoare sau a întregii piețe. Urmărind indicii, investitorii pot evalua tendințele pieței, compara performanța investițiilor și lua decizii informate.

Indicii sunt, de asemenea, baza pentru multe produse de investiții, cum ar fi fondurile indexate (ETF-uri). ETF-urile sunt fonduri de investiții tranzacționate la bursă care urmăresc performanța unui indice, permițând investitorilor să obțină expunere la o gamă largă de acțiuni cu o singură investiție.

Cum sunt calculați indicii bursieri?

Calculul unui indice poate părea complicat, dar este în esență o medie a prețurilor tuturor acțiunilor din indice, ponderată cu importanța în indice a fiecărei acțiuni în parte. Cu toate acestea, există mai mult de atât. Pentru a ține cont de divizarea acțiunilor, dividende și alte acțiuni corporative, furnizorii de indici utilizează formule mai complexe.

În plus, comitetele de indice joacă un rol crucial în decizia privind includerea sau excluderea acțiunilor dintr-un indice. Aceste comitete asigură că indicele reprezintă cu exactitate piața pe care își propune să o urmărească.

Indici Bursieri Populari

Există o multitudine de indici bursieri, fiecare cu propriul său scop și componență. Să analizăm câțiva dintre cei mai cunoscuți:

Indici Americani

  • S&P 500: Probabil cel mai cunoscut indice din lume, reprezintă 500 dintre cele mai mari companii listate la bursa din New York. Este considerat un bun indicator al situației generale a economiei americane fiind cel mai relevant indice american.
  • Dow Jones Industrial Average (DJIA): Un alt indice american iconic, compus inițial din 12 companii industriale, acum include 30 de companii majore. Deși este mai vechi decât S&P 500, este mai puțin reprezentativ pentru piața în ansamblu.
  • Nasdaq Composite: Focusat pe tehnologie, acest indice include mii de companii, multe dintre ele din sectorul tehnologic. A devenit un barometru pentru industria tehnologiei.

Indici Europeni

  • DAX: Principalul indice al bursei din Frankfurt, reflectă performanța celor mai mari 30 de companii germane.
  • CAC 40: Indicele de referință al bursei din Paris, cuprinde cele mai mari 40 de companii franceze.
  • FTSE 100: Reprezintă cele mai mari 100 de companii listate la bursa din Londra.

Indici Asiatici

  • Nikkei 225: Principalul indice al bursei din Tokyo, compus din cele mai mari 225 de companii japoneze.
  • Hang Seng: Indicele de referință al bursei din Hong Kong, reflectând performanța a 50 de companii importante.

Indici Românești

  • BET și BET-TRN: BET este Indicele de referință al Bursei de Valori București, cuprinde cele mai lichide 20 de acțiuni. BET-TRN are exact aceeași compoziție ca indicele BET dar în plus include și dividendele nete plătite de către companiile din componență.
  • BET-NG: Focusat pe energie și utilități, include companii precum OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz.
  • BET Plus: Un indice mai larg, cuprinzând 45 de companii.

Este important de menționat că fiecare indice are propria metodologie de calcul și criterii de selecție a componentelor. De asemenea, investitorii ar trebui să înțeleagă că indicii reprezintă o medie și nu garantează performanța individuală a unei acțiuni.

Cum să folosești indicii în investiții

Indici bursieri sunt mai mult decât simple numere; sunt instrumente puternice pentru investitorii de toate nivelurile. Iată câteva modalități de a-i utiliza:

Benchmark-uri pentru Performanță

  • Compară performanța investițiilor: Indici oferă un punct de referință pentru a evalua cât de bine a performat un fond mutual,un ETF sau chiar portofoliul tău. De exemplu, un fond care pretinde să bată piața ar trebui să depășească în mod constant indicele de referință, cum ar fi S&P 500.
  • Evaluează managerii de fonduri: Indicii ajută la evaluarea abilităților unui manager de investiții. Dacă un manager nu poate depăși indicele de referință pe o perioadă semnificativă, ar putea fi indicat să cauți alte opțiuni.

Diversificare

  • Investiții pasive: Fondurile indexate urmăresc să replice performanța unui indice, oferind o modalitate simplă de diversificare. Prin investirea într-un ETF care urmărește de exemplu S&P 500, de exemplu, obțineți expunere la 500 de companii diferite. Sau dacă investești în ETF care urmărește indicele BET-TRN, vei avea expunere diversificată pe cele mai importante 20 de companii listate la BVB și vei obține o performanță medie a pieței, plus dividendele distribuite de respectivele companii.
  • Simplificare a alocării diversificate pe clase de active: Indicii pot fi utilizați pentru a construi un portofoliu diversificat pe mai multe clase de active. Puteți investi în indici care reprezintă diferite clase de active, cum ar fi acțiuni, obligațiuni și mărfuri.

Analiza Pieței

  • Identificarea tendințelor: Urmărind evoluția indicilor puteți identifica tendințe generale ale pieței. De exemplu, un indice tehnologic în creștere poate indica optimism în acest sector. Sau un indice reprezentativ la nivel de piață poate indica o tendință generală pozitivă a pieței și perspective bune inclusiv legate de economie în ansamblu. Iar într-un mediu general pozitiv, șansele ca și acțiunile individuale să evolueze bine sunt mai mari.
  • Gestionarea riscului: Înțelegerea performanței diferitelor indici vă poate ajuta să gestionați riscul. Dacă situația într-un anumit sector pare să se înrăutățească, aspect vizibil în evoluția de ansamblu a indicelui respectiv, puteți reduce expunerea pe care o aveți la acest sector.

Instrumente Derivate

  • Opțiuni și futures: Indicii sunt adesea baza pentru contracte derivate, cum ar fi opțiuni și futures. Aceste instrumente pot fi utilizate pentru speculație sau hedging de către investitorii cu experiență extinsă pe piața de capital, pentru a-și maximiza performanțele sau pentru protejarea portofoliului.

Important:

  • Nu încercați să bateți piața în mod constant: Încercările de a depăși indicii în mod constant pot fi costisitoare iar rezultatele pot fi chiar mai proaste decât în mod normal. Ține seamă că și administratorii profesioniști au de multe ori performanțe mai slabe decât ale indicilor iar în situația în care devii prea competitiv este posibil ca riscurile pe care ți le asumi să crească mai mult decât poți suporta, ceea ce își poate genera chiar pierderi.
  • Costurile contează: Fondurile indexate au, de obicei, costuri mai mici decât fondurile active, ceea ce poate îmbunătăți randamentul pe termen lung.
  • Diversificarea este esențială: Nu puneți toate ouăle într-un singur coș. Investiți în mai mulți indici pentru a reduce riscul.

În concluzie, indicii bursieri sunt instrumente valoroase pentru orice investitor. Înțelegerea lor poate ajuta la construirea unui portofoliu solid și la luarea deciziilor informate.

Acest articol are un caracter informativ și nu constituie o recomandare de investiții. Este important să faci propria analiză și să te consulți cu un specialist financiar înainte de a lua decizii de investiții.

Articole recomandate
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.