Dobânda compusă: de ce să investiți la bursă cât mai devreme?

Androne

Androne a făcut cunoștință cu brokerajul în 2020 cu puțin timp înainte de începutul pandemiei globale. A fost mereu fascinat de bursă în întregul ei, deși cariera și-a început-o pe piața derivatelor. Cum Androne e un om căruia îi place să fie mereu in mișcare, mereu în priză și cum nici piața nu stă pe loc, un proiect dinamic și în continuă dezvoltare, cum e Investimental, i s-a potrivit ca o mănușă.

Ce este, mai exact, dobânda compusă și de ce ar trebui să începi să investești la bursă cât mai devreme? Ai văzut vreodată un copil de nouă ani care colectează sticle pentru a încasa garanția? Sau un adolescent care își investește economiile în acțiuni? Ei bine, aceștia sunt primii pași către o avere considerabilă, construită pe puterea dobânzii compuse.

Ce este dobânda compusă?

Pe scurt, dobânda compusă este ca o “dobândă la dobândă”. Conceptul provine din sfera bancară, acolo unde anumite depozite beneficiază de capitalizarea dobânzii. Aplicat la bursă putem spune că banii tăi investiți generează noi venituri, care la rândul lor generează alte venituri, și tot așa.

Puterea dobânzii compuse la bursă înseamnă de fapt păstrarea investițiilor pe termen lung (fără retragerea profiturilor obținute) și reinvestirea eventualelor dividende/cupoane pe care le obții din investiții. Datorită randamentelor medii asociate investițiilor la bursă, bazate pe observațiile istorice, profiturile obținute, alături de dividendele și cupoanele primite (dobânzile la obligațiuni/titluri de stat) generează o spirală virtuoasă care contribuie la o creștere spectaculoasă a averii investitoriilor care adoptă strategii de investiții pe termen lung.

Cu cât începi mai devreme să investești, cu atât mai mult timp are “magia” dobânzii compuse să acționeze.

Exemplu concret

Să luăm exemplul lui Andrei, un copil de 10 ani care primește de la părinți 100 de lei de ziua lui. Andrei decide să investească acești bani într-un fond mutual care oferă un randament mediu anual de 8%.

  • După 10 ani:
    Investiția lui Andrei va fi crescut la 215,8 lei.
    Dobânda câștigată va fi de 115,8 lei.
  • După 20 de ani:
    Investiția lui Andrei va fi crescut la 466,1 lei.
    Dobânda câștigată va fi de 366,1 lei.
  • După 30 de ani:
    Investiția lui Andrei va fi crescut la 1.006,2 lei.
    Dobânda câștigată va fi de 906,2 lei.

Observați cum dobânda câștigată crește semnificativ în timp? Cu cât mai mult timp au la dispoziție banii să crească, cu atât mai mare va fi beneficiul dobânzii compuse.

De ce să investiți la bursă?

Bursa oferă o modalitate excelentă de a obține randamente semnificative pe termen lung și poate contribui decisiv la obținerea libertății financiare și la creșterea calității vieții investitorilor. De exemplu, indicele BET a crescut de la lansare, acum 27 de ani, de 18 ori. Asta ar fi însemnat că Andrei, dacă ar fi investit banii la bursă pe structura indicelui BET ar fi avut astazi 1.800 RON (fără să luăm în calcul dividendele pe care le-ar fi primit și pe care le-ar fi putut reinvesti).

Beneficii ale Investiției la Bursă:

  • Randamente mai mari: Chiar dacă din când în când apar și perioade de scădere ale acțiunilor, istoric, randamentele medii anuale pe bursă sunt semnificativ mai mari decât cele oferite de alte instrumente de economisire, cum ar fi depozitele bancare.
  • Lichiditatea ridicată: Dacă vei dori să vinzi o parte sau toate instrumentele deținute la bursă o vei putea face în cele mai multe situații foarte repede și fără bătăi de cap. Practic, va trebui să intri în platforma de tranzacționare și să lansezi ordinele de vânzare aferente instrumentelor din portofoliu iar ulterior, în 2 zile lucrătoare vei putea retrage banii în contul tău de investiții. Prin comparație, gândește-te dacă ai constituit un depozit la termen și ai nevoie de bani înainte, trebuie să te programezi înainte și nu numai că nu mai primești dobânda dar poate mai trebuie să plătești și unele costuri de penalizare. Nu mai vorbim de lichidizarea unei investiții imobiliare care poate dura luni sau chiar ani.
  • Birocrație extrem de redusă: nivelul birocrației în cazul tranzacțiilor la bursă este cel mai redus. În situația în care tranzanzacțiile tale sunt intermediate de un broker român, acesta se ocupă de plata impozitului pe profit realizat de tine. De asemenea, dividendele le primești direct în contul de investiții, fără a necesita implicare din partea ta, fiind deja impozitate. În plus, în cazul unor intermediari (este și cazul Investimental) nu se percep nici comisioane adiționale de încasare a dividendelor. În consecință timpul și costurile asociate părții birocratice a activității sunt extrem de mici. În cazul altor tipuri de investiții birocrația este mai ridicată, nivelul de impozitare mai mare și procesul de raportare complicat implicând chiar și costuri de consultanță fiscală adiționale.
  • Creșterea calității vieții: Fie că generează un venit pasiv, sau că reprezintă o plasă de siguranță sau că determină obținerea independenței financiare, bursa are ca efect, în cele din urmă, o creștere a calității vieții investitorilor. Pentru tineri bursa le oferă perspectiva libertății financiare și le permite o reducere a stresului zilnic, ceea ce are în final are ca efect o creștere a nivelului de satisfacție/fericire. Pentru investitorii din a doua parte a vieții investițiile au dublu rol – îi menține activi dar le oferă și resursele financiare necesare pentru întreținerea sănătății. Exemple ale unor investitori de succes precum Warren Buffet, George Soros sau Charlie Munger ne arată că activitatea investițională poate fi asociată și cu creșterea speranței de viață.

Cum să Începeți?

  • Alegeți un broker autorizat: Asigurați-vă că alegeți un broker reglementat de ASF. Există o mulțime de brokeri pe piață, deci este important să faceți o cercetare și să alegeți unul care se potrivește nevoilor dumneavoastră.
  • Informează-te: Investește timp pentru a înțelege cum funcționează bursa și riscurile implicate. Există o mulțime de resurse online disponibile pentru a te ajuta să înveți despre investiții și să eviți capcanele ce pot apărea. Este important ca brokerul tău să îți ofere astfel de informații pentru a evita sursele de informații eronate sau înșelătoare.
  • Alege instrumentele potrivite: Există o varietate de instrumente financiare disponibile pe bursă, cum ar fi acțiuni, titluri de stat și ETF-uri. Alege instrumentele care se potrivesc profilului tău de risc, orizontului și obiectivelor tale de investiții.
  • Investește recurent: Cei mai bogați oameni de pe planetă nu s-au născut bogați. Cu sume mici investite recurent îți poți crește averea pe termen lung și vei putea tinde să obții nivelul libertății financiare. Un plan de economisire automată te poate ajuta să te asiguri că investești regulat.
  • Ai răbdare: Nu te aștepta la rezultate imediate, bursa înregistrează și perioade de scădere. Adopta o mentalitate pozitivă, astfel de momente pot fi și oportunități foarte bună de investiții. Ține cont de faptul că investițiile pe termen lung sunt cheia succesului.

Bonus: Sfaturi și Strategii pentru Investiții de Succes

  • Folosește platforme de educație financiară: Există platforme online și offline care oferă cursuri și informații despre investiții. Aceste resurse te pot ajuta să înțelegi cum funcționează piața și să iei decizii financiare informate. De exemplu, brokerul tău poate avea propriile materiale educaționale disponibile pe site-ul lor web pe care ți le poate pune la dispoziție. De exemplu, programul Investimentor și celelalte resurse educaționale oferite de Investimental, oferă baza necesară pentru a derula investiții de succes pe termen lung.
  • Nu te lăsa pradă emoțiilor: Investițiile pe bursă pot fi volatile pe termen scurt. Nu te panica, este important să nu te lași pradă emoțiilor. Nu uita să te raportezi tot timpul la strategia de investiții pe care o ai și la obiectivele tale pe termen lung. Nu uita faptul că bursa oferă oportunități tot timpul și că pierderea unei oportunități nu este un capăt de drum. De asemenea, volatilitățile pieței pot fi și oportunități de investiții dacă abordarea ta este una calmă și rațională.
  • Menține o abordare flexibilă și reechilibrează periodic portofoliul: Pe măsură ce piața fluctuează, alocarea activelor din portofoliu se poate modifica. Inclusiv strategia poate suferi modificări pe măsura ce experiența ta crește. De asemenea, uneori se dovedește că ai luat o decizie neinspirată, ceea ce este perfect normal pentru că investițiile la bursă nu sunt o știință fixă. Flexibilitatea te ajută să-ți optimizezi performanța, corectând eventualele erori de parcurs.

Puterea multiplicării investițiilor

Gândește-te la situația în care părinții lui Andrei, personajul nostru despre care am vorbit mai sus, l-ar fi ajutat să investească 10.000 RON în 1997, la lansarea indicelui BET. Astăzi, la vârsta de 37 ani, ar fi avut investiții în valoarea de peste 180.000 RON. Iar dacă suplimentar ar fi investit și el de la vârsta de 25 ani în fiecare lună câte 1.000 RON, cu un randament mediu de 10% (randamentul oferit de indicele S&P500 sau al indicelui BET-TRN au fost superioare acestui nivel), ar fi ajuns să aibă astăzi investiții totale de 450.308 RON.  Vedem în acest caz că prelungirea timpului în care se fac investiții, cu ajutorul părinților dar și cu implicarea copiilor, pot genera din investițiile la bursă sume substanțiale de bani.

Vom lua însă și un caz de peste ocean. Jack Bogle, fondatorul Vanguard Group, a popularizat ideea de investiții pasive prin fondurile indexate (ETF-uri care investesc într-un coș de acțiuni pe structura unui indice). Într-un studiu realizat de Vanguard, s-a demonstrat că o investiție de 10.000 de dolari într-un fond indexat pe S&P 500 în 1980 ar fi valorat peste 1 milion de dolari în 2020. Deci, dacă un investitor ar fi investit pe structura indicelui S&P 500 timp de 40 ani începând din 1980, ar fi obținut o multiplicare a acestora de 100 ori.

Aceasta este puterea dobânzii compuse în acțiune!

Diversificare și gestionarea riscului

Diversificarea este esențială pentru a reduce riscul și a maximiza randamentele. Prin investirea în diferite clase de active, sectoare și regiuni geografice, poți să îți protejezi portofoliul împotriva volatilității pieței. De exemplu, un portofoliu diversificat ar putea include:

  • Acțiuni: Investiții în companii din diverse sectoare.
  • Obligațiuni: Titluri de stat emise de guverne sau obligațiuni emise de corporații.
  • ETF-uri: Fonduri de investiții listate la bursă care oferă diversificare automată cu sume mici de bani.
  • Imobiliare: Investiții în proprietăți fizice sau trusturi de investiții imobiliare (REIT-uri). Este bine să ai în vedere faptul că în cazul investițiilor imobiliare imobilizările de bani sunt mari ca valoare și ca întindere în timp și oferă o lichiditate redusă.

Concluzie

Investiția la o vârstă fragedă poate fi o modalitate fantastică de a profita de puterea de multiplicare a investițiilor. Cu o educație financiară adecvată și o strategie de investiții solidă, oricine poate începe să-și construiască un viitor financiar sigur.

Investițiile timpurii la bursă sunt astăzi la un click distanță și pot să-ți transforme micile economii în averi considerabile pe termen lung. Investiți în cunoștințe, diversificați-vă portofoliul și rămâneți disciplinați pentru a vă asigura un viitor financiar prosper.

Acest articol are un caracter informativ și nu constituie o recomandare de investiții. Este important să faci propria analiză și să te consulți cu un specialist financiar înainte de a lua decizii de investiții.

 

Articole recomandate
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.