„Bursa360” sau enciclopedia digitală a emitenților de la BVB.

Ionut Ancutescu - Guest Author

Ionuț a făcut primii pași în presa de business cu echipa care pregătea lansarea Ziarului Financiar, în 1998. Ulterior, a lucrat în redacțiile Biz, Capital, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul. Cel mai lung „stagiu” al său a fost asociat cu NewMoney, revista pe care a coordonat-o din 2016 până în primăvara lui 2024. Marea sa pasiune de dată relativ recentă este piața de capital, iar din această perspectivă creează conținut pentru Investimental.

Este general acceptat că investițiile în acțiuni, spre deosebire de plasamentele în titluri de stat, în clasicele depozite bancare sau chiar în fondurile de investiții deschise, implică un nivel de înțelegere superior.

A urmări un volum mare de date, a găsi cele mai de încredere surse de informare sau a da un sens fluctuațiilor neașteptate ale piețelor reprezintă tot atâtea provocări.

  • Profilurile de companii din „Bursa360” se adresează mai ales celor care își doresc să descopere emitenții de la Bursa de Valori București, fără să fi înțeles limbajul folosit în „bibliografia” de specialitate disponibilă până acum.
  • Într-o primă etapă, „Bursa360” va găzdui profilurile celor mai reprezentative 20 de companii de pe segmentul principal al BVB, pe care le regăsim în structura BET-TRN („Total Return Net”) – indicele care reflectă și randamentul total net al dividendelor distribuite de componenții benchmark-ului bucureștean BET.
  • Prin intermediul enciclopediei, investitorii vor putea adresa întrebări companiilor de care sunt interesați, fie pentru că au investit deja în ele, fie că intenționează să o facă în viitor. Aceste întrebări vor fi colectate și adresate emitenților.

Iar apetitul investitorilor locali pentru depozitele bancare e ușor demonstrabil prin juxtapunerea a două seturi de date. La sfârșit de septembrie, soldul depozitelor populației la termen (în lei și valută) se ridica la peste 38 de miliarde de euro, o sumă de aproape trei ori mai mai mare în raport cu valoarea cumulată a portofoliilor de investiții bursiere compensabile integral sau parțial în limita plafonului de 20.000 de euro.

Pe de altă parte, bursa implică un efort care, de cele mai multe ori, merită toți banii, pentru că investițiile în acțiuni au generat din perspectivă istorică randamente mai mari în comparație cu alte clase de active. Sau, abordând invers lucrurile, e arhicunoscut substratul unei întrebări retorice formulate de Robert G. Allen, autorul mai multor bestseller-uri care se concentrează pe gestionarea finanțelor personale: câți milionari care s-au îmbogățit din dobânzile plătite de bănci ai întâlnit vreodată?!

„Bursa360” – cui îi e destinată?

Acestea fiind datele problemei, Investimental mi-a propus în primăvara să mă implic într-un proiect nou menit să simplifice tot acest proces de înțelegere. O ofertă de nerefuzat! Încetul cu încetul, după mai multe încercări, prin eforturile unei mici echipe de proiect, s-a născut „Bursa360” – platforma care, într-o primă etapă, va găzdui profilurile celor 20 de companii din structura BET-TRN („Total Return Net”) – indicele care reflectă și randamentul total net al dividendelor distribuite de componenții benchmark-ului bucureștean BET.

Este vorba atât despre jucători a căror activitate se desfășoară în văzul tuturor, datorită unei puternice amprente în retail, precum Banca Transilvania, Sphera Franchise Group sau Purcari, cât și despre businessuri din sectoare fără interfață directă cu clientul final, cum sunt Transgaz, Transelectrica sau Transport Trade Services.

Pe măsură ce vom „epuiza” cei mai reprezentativi 20 de emitenți din perspectiva lichidității de pe segmentul principal al pieței de capital, „Bursa360” va include și principalii actori de pe piața secundară AeRO sau, mai friendly spus, ringul „tinerelor speranțe” de la BVB.

Într-o a doua etapă complementară, după ce nevoia de informație centralizată și ușor utilizabilă de orice investitor – indiferent de nivelul de experiență – va fi acoperită, vom da putere dialogului. Credem că, așa cum investitorii au întrebări care poate nu-și găsesc toate răspunsurile în materialele informative oferite de emitenți, în aceeași măsură, emitenții pot obține informații valoroase legate de principalele puncte de interes pentru investitori răspunzând întrebărilor acestora.

Astfel, prin intermediul platformei „Bursa360”, investitorii vor putea adresa întrebări companiilor de care sunt interesați, fie pentru că au investit deja în ele, fie că intenționează să o facă în viitor. Aceste întrebări vor fi colectate și adresate emitenților.

Se spune că mai ales în cazul investitorilor aflați la început de drum, cărora bursa li se pare un teritoriu vast cu multe necunoscute, primul pas firesc ar fi să se îndrepte către companiile mari cu poziții de piață solide și un track record relevant.

Amatorii de adrenalină și-ar dori, probabil, din primul moment să trăiască senzațiile tari pe care le oferă deținerea unei acțiuni cu potențial de creștere ridicat, dar și cu volatilitate pe măsură, precum Nvidia, însă a înțelege mai întâi cum funcționează companiile reprezentative „de-acasă” poate fi o alegere mai înțeleaptă.

E adevărat că titlurile designerului de procesoare grafice au înregistrat anul acesta un salt amețitor de circa 170%, în vreme ce randamentul BET-TRN – dacă e să judecăm acest coș de acțiuni ca un tot unitar – e de puțin peste 20%. Însă răbdarea reprezintă una dintre principalele virtuți ale investitorilor care permite bulgărelui de zăpadă, ca să parafrazăm titlul celebrei biografii („The Snowball”) a lui Warren Buffett, să se rostogolească pe termen lung.

Scurt rețetar: istoric, acționari, listare și un SWOT obligatoriu.

Profilurile de companii pe care „Bursa360” le va pune în curând la dispoziția investitorilor – cu mențiunea importantă că accesul este gratuit – nu vor îmbrăca hainele unor analize cu multe tehnicalități, destinate aproape exclusiv specialiștilor. Dimpotrivă, acestea se adresează mai ales celor care își doresc să descopere emitenții de la Bursa de Valori București, fără să fi înțeles limbajul folosit în „bibliografia” disponibilă până acum.

Departe de a fi o recomandare de investiții, profilurile își propun să ofere o imagine clară și cât mai obiectivă, pe baza surselor deschise disponibile (rapoarte periodice, interviuri cu oameni cheie din companiile respective, comunicate către bursă) despre ADN-ul fiecărui emitent în parte. Acestea descriu pe înțelesul tuturor modelul de business al companiei în discuție, principalele repere temporale care i-au marcat istoria din momentul înființării, background-ul acționarilor fondatori (în cazul companiilor antreprenoriale), precum și rațiunile care au condus la listare.

A înțelege o companie presupune să-i știi atât punctele forte și oportunitățile care i se deschid la orizont, cât și – poate mai util – slăbiciunile și amenințările care îi bat la ușă. Din acest motiv profilurile conțin și un tablou SWOT, o denumire poate un pic cam pretențioasă, însă pe placul consultanților de business.

Cum e și firesc, „Bursa360” va fi actualizată regulat, cu precădere în perioadele de raportări financiare sau după evenimente relevante din viața companiilor acoperite.

În aparență, bursa și altruismul – ca să nu folosim cuvinte întrucâtva ieșite din uz, precum „patriotism” – nu au nimic în comun. Gândindu-ne mai bine, investițiile la bursă (în acțiuni și obligațiuni, deopotrivă) finanțează, direct sau indirect, proiectele de dezvoltare ale emitenților locali, implicit, economia națională în ansamblul său.

Iar noul proiect e în sine o propunere win-win, urmând să funcționeze ca o punte de legătură între cele două lumi – investitori și emitenți.

Acest articol are un caracter informativ și nu constituie o recomandare de investiții. Este important să faci propria analiză și să te consulți cu un specialist financiar înainte de a lua decizii de investiții.

Articole recomandate
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.