Acasă » InvestiMentor » Piața financiară e un risc Piața financiară e un risc Traversatul pe trecerea de pietoni la Piața Romană e un risc la rândul său. Să-ți ceri prietena în căsătorie în fața unei audiențe de 200 de persoane e un risc. Să mângâi un Chihuahua e un risc. Ce vrem să spunem e că viața e în general compusă din risc, pe care învățăm să-l calculam, minimizăm și asumăm pentru a obține ceea ce ne dorim. Așa e și cu bursa. Dar nu vrem să crezi că trivializăm lucrurile. Da, e mai puțin probabil că prietena ta să te refuze decât ca acțiunile tale să scadă în valoare. Tocmai de aceea ar trebui să definim riscurile pentru ca, apoi, să le putem cuantifica adecvat. Te gândești că prețurile acțiunilor mai și scad și poți avea perioade cu minus în portofoliu? E un adevăr și e important să îți evaluezi toleranța la fluctuațiile de preț: întreabă-te cum ai reacționa dacă o acțiune sau un portofoliu ar înregistra -5% pe o perioadă de timp, sau -10%, sau -20%. Te gândești la prăbușiri ample ale piețelor bursiere în contextul unor crize sau recesiuni? Da, sunt, însă în 100 de ani putem număra pe degetele de la două mâini evenimente care au afectat atât de serios întreaga piață globală. Și de fiecare dată piața și-a revenit și a făcut noi maxime, și apoi alte maxime și mai mari. În alte cuvinte, e mai comod să fi investit în piață, decât să “pariezi” că piața va scădea. “Și dacă nimeresc o companie care va avea rezultate slabe, sau care poate să dea faliment? Am auzit că din investiția în acțiuni poți pierde totul” Din nou, se poate întâmpla. La fel, se poate întâmpla ca atacantul tău preferat să dea 10 (zece!) goluri într-un meci. E posibil, dar puțin probabil. Din miile de companii de pe bursele lumii, foarte puține intră într-o insolvență sau restructurare, deci neșansa ca tu să fi exact pe acea companie cu probleme este destul de mică. În plus, îți poți diminua riscul de a investi în ceva foarte riscant prin diversificare: mai multe instrumente (acțiuni, obligațiuni, titluri de stat), iar în cadrul acțiunilor și obligațiunilor, expunerea să fie pe mai multe companii, mai multe sectoare, eventual mai multe țări. În alte cuvinte, riscurile pot fi estimate și apoi controlate. Le accepți într-o anumită măsură pe care o evaluezi (singur sau împreună cu un specialist). O poți face atunci când îți răspunzi la întrebarea “sunt confortabil cu oscilații de -10% sau -20%?”. Iar de acolo, începi să construiești strategia ta de investiții pe termen mediu-lung. Share Twitter Linkedin
“Este complicat” Ok, știi din filme că a investi înseamnă să te uiți la foarte multe grafice pe foarte multe ecrane, că…
“Trebuie să aloc mult timp” Te gândești că vei avea nevoie de trei monitoare, șase abonamente la presa de specialitate, că va trebui să renunți…