Investimental Nova – o nouă experiență de tranzacționare

Adrian Ciocan

Adi își începe cariera în IT în 1998 și realizează că evoluție și revoluție pot fi, ocazional, sinonime, atâta timp cât dorința de a inova e prezentă. Lucru vizibil în toate soluțiile pe care le-a propus, dezvoltat și implementat.

Atât investitorii experimentați, cât și cei la început de drum au nevoie de o platformă de tranzacționare care să le ușureze viața. Investimental Nova își propune să iasă în întâmpinarea ambelor categorii.

„Design isn’t just what is looks like and feels like – design is how it works”, spunea Steve Jobs într-un interviu pentru The New York Times, la finalul lui 2003, cu trei ani și câteva luni înainte de apariția primului iPhone, device-ul revoluționar care a aruncat la groapa de gunoi a istoriei butoanele clasicului telefon mobil. În cuvintele noastre, cofondatorul Apple se referea la faptul că designul nu e doar despre aspect și senzații plăcute, ci determină însuși modul în care funcționează un produs (nu doar tehnologic) sau un serviciu.

Extrapolând, se presupune că interfața unei platforme de trading nu trebuie să fie doar „frumoasă”, ci să îmbunătățească, la modul practic, experiența de tranzacționare a investitorilor. Asta și-a propus și Investimental, în continuare cel mai proaspăt broker din România, cu Nova, noua platformă proprie, a cărei lansare era anunțată încă din vara lui 2023, când firma de brokeraj își deschidea porțile.

Înainte de toate, Investimental Nova (în toate declinările sale – versiunea web și aplicațiile mobile, disponibile în Google Play și în App Store) se adresează atât investitorilor începători, cât și celor cu experiență. Primii se pot bucura de un mediu aerisit, stabil, sigur și intuitiv, pe când cei din a doua categorie au acces la tool-ul avansat de analiză tehnică, inclusiv în aplicațiile mobile native.

Bursa de Valori București și piața americană, sub aceeași umbrelă.

Unul dintre cele mai importante elemente de noutate e că Nova aduce sub aceeași umbrelă cele două piețe disponibile în acest moment – bursa locală și piața americană. Practic, investitorii pot da search în același câmp de căutare și după simboluri precum Banca Transilvania, OMV Petrom sau Hidroelectrica, și după Nvidia, Apple sau Microsoft.

Unificarea celor două piețe merge mână în mână cu opțiunea de a organiza instrumentele de interes în liste personalizate, după criteriul celor trei valute cu care se poate alimenta contul – lei, dolari și euro. De asemenea, în cazul pieței americane, identificarea țintelor de investiții este facilitată de listele predefinite, care grupează emitenții din trei industrii emblematice – tehnologie, financiar și energie. De asemenea, investitorii au opțiunea să-și creeze propriile watchlist-uri, în funcție de zonele de interes.

Legat tot de piața americană, accesul și în afara programului standard de tranzacționare (16.30 – 23.00) le permite investitorilor să fructifice oportunități timp de 16 ore pe zi. Iar pentru asta nu e nevoie de sume mari de bani, dată fiind posibilitatea de a investi fracționar, adică în „bucățele” de acțiuni. Altfel spus, cu doar 100 de dolari, un investitor își permite să cumpere câte un pic din toți „Cei 7 magnifici” ai tech-ului american. Și nu este necesară setarea cantității de acțiuni, ci doar suma alocată fiecărui emitent în parte.

Cei foarte organizați din fire pot să-și stabilească obiective de investiții lunare sau anuale, care le vor sări în ochi de fiecare dată când își vor verifica statusul portofoliului. În noua platformă este integrată și funcționalitatea MultiCont, care permite deschiderea a trei subconturi asociate unor destinații diferite ale sumelor investite, cum ar fi economiile pentru pensie, banii pentru școlarizarea copiilor sau fondul de urgență.

Nova este, în egală măsură, o sursă de informare prin accesul la rapoartele zilnice (Zori de Bursă) și periodice (Flash), cu un rol clarificator asupra imaginii de ansamblu. Suplimentar, informațiile detaliate despre fiecare emitent în parte (rezultatele financiare, în principiu) și graficele, care sintetizează într-o imagine ușor de înțeles evoluția cotației de-a lungul timpului, sunt de ajutor. Iar alertele personalizate semnalizează fluctuația de preț a unui instrument într-un anumit interval.

Pașii următori.

De-a lungul lui 2025, platforma își va îmbogăți arsenalul de funcționalități, fie cu unele deja existente în Portal (prima iterație de tranzacționare a Investimental), fie cu altele complet noi. Cu referire la prima categorie, printre primele servicii și produse, momentan disponibile în Portal, care vor fi integrate sunt sistemul de alimentări și retrageri, precum și PIES – o funcționalitate care le permite investitorilor să-și creeze portofolii de investiții (cu execuție simplificată) personalizate, alcătuite din acțiuni americane. Cât despre noutățile absolute, ar fi accesul la instrumentele din Europa, care va deveni posibil în următoarele luni.

Apropo de simplificarea și îmbunătățirea experienței de tranzacționare – scopul ultim al acestor dezvoltări –, ar mai fi de subliniat două avantaje pe care Nova le-a „moștenit” de la platforma anterioară: serviciile de suport și timpul redus pe care îl presupune deschiderea contului.

Se spune că eficiența echipei de suport este unul dintre diferențiatorii principali în industria serviciilor financiare. Investimental a dat importanță acestui aspect încă din prima zi de funcționare. E esențial pentru investitori să poată lua legătura cu un interlocutor uman, fie telefonic, fie pe chat, care să le răspundă în limba română la întrebări aplicate.

Cât despre onboarding, procesul e cât se poate de rapid. Cam 15 minute durează deschiderea contului (investitorii trebuie să aibă la îndemână cartea de identitate, IBAN-ul și extrasul de cont) și alte 15 minute sunt necesare pentru alimentarea acestuia, dacă transferul este efectuat în lei dintr-o bancă inclusă în sistemul de plăți instant.

Parafrazând de data aceasta o remarcă a lui Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA, am putea conchide că un design de calitate (adică o bună funcționalitate) trebuie să fie accesibil unui număr cât mai mare de oameni, într-un timp cât mai scurt.

Articole recomandate
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.