Mr. și Mrs. Claus sau cum tratăm distribuția inegală în investiții?

Vivien Cociu

Vivien și-a construit o carieră solidă în domeniul piețelor financiare, fiind pasionată de bursă și de analiza investițiilor și joacă un rol esențial în comunicarea clară și eficientă a datelor financiare către diverse audiențe.

În materialele noastre ne adresăm constant „investitorului”, dar cine e, de fapt? Statisticile ne arată că un investitor tipic la bursă este un bărbat de 36 de ani care preferă să cumpere acțiuni ale companiilor listate la bursă de pe piața din țara sa de origine. Dacă te încadrezi în această descriere, te salutăm și suntem foarte bucuroși că ești clientul nostru! Însă ce facem cu restul, anume, ce facem cu cealaltă parte a populației? Site-ul moneybuzz.ro ne aduce în față statisticile care ne arată că în anul 2022 doar 17% din investitorii de acțiuni erau femei.

În acest articol ne propunem să:

  • Analizăm și explicăm cauzele pentru care femeile sunt mai rezervate față de investiții
  • Prezentăm soluții pentru a reduce decalajul de gen în investiții
  • Aducem resurse pentru a încuraja femeile să investească.

Dar mai întâi, de ce femeile par să fie mai rezervate când vine vorba de investiții? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să ne uităm la istoria femeilor în raport cu banii. Nu este dificil de înțeles de ce încă avem tendința să credem că finanțele sunt „treaba bărbaților”. Abia în perioada interbelică (1918-1939), situația femeilor a început să se îmbunătățească, odată cu adoptarea unor legi care au oferit protecție în muncă, dreptul la salariu egal, acces la educație și cariere diverse, egalitate între soți și control asupra propriei averi, indiferent de sex. Tot atunci, femeile au dobândit dreptul de a beneficia de veniturile bărbatului ca recunoaștere a muncii lor în gospodărie, precum și drepturi civile și politice egale.

Astfel, o parte din această inegalitate poate fi explicată de inerție. Femeile născute înainte de perioada interbelică nu discutau despre bani cu fetele lor, ci doar cu băieții, iar această mentalitate a început să se schimbe abia în ultimele decenii. Chiar dacă s-au făcut progrese, încă avem un drum lung de parcurs pentru a atinge egalitatea financiară între femei și bărbați.

Un alt argument este legat de disponibilitatea reală a banilor. În trimestrul III al anului curent rata de ocupare a populației de vârstă activă este mai ridicată în rândul bărbaților – 71,4%, comparativ cu femeile – 55,1%, iar situația este și mai dificilă în mediul rural pentru femei. Chiar și atunci când au un loc de muncă, femeile au șanse mai mici să ocupe o poziție de management – în 2021, doar 35,8% dintre aceste funcții erau deținute de femei – și sunt mai prost plătite decât bărbații, în special în sectorul privat. Deși există o tendință pozitivă, decalajul salarial de gen s-a redus cu 2,4% în perioada 2012-2022, însă este un progres prea lent.

Toate aceste aspecte explică o realitate îngrijorătoare: conform unui studiu realizat de banca Revolut în 2023, doar 7% dintre femei reușesc să economisească mai mult de 1.000 de lei pe lună, comparativ cu 13% dintre bărbați. Mai mult, 22% dintre femei nu reușesc să pună deloc bani deoparte, față de 18% dintre bărbați. Așadar, imaginea femeii „cheltuitoare” promovată în filme, seriale sau reclame este una eronată. Am vrea noi, dar realitatea arată că femeile nu au aceleași resurse financiare precum bărbații pentru a susține acest tip de comportament.

O altă statistică îngrijorătoare vine dintr-o analiză realizată de KRUK și IRES, publicată în 2023: 65% dintre români nu au fonduri de urgență pentru a acoperi o cheltuială neprevăzută, iar dacă ar rămâne fără loc de muncă, ar fi nevoiți să se împrumute. Auch!

Investițiile reprezintă un instrument excelent pentru a construi prosperitate, însă acest proces nu se întâmplă peste noapte. Pentru a avea succes, este esențial să adopți o strategie de investiții pe termen lung, care să includă și un fond de urgență. În acest sens industria financiară a dezvoltat în ultimii ani funcționalități care fac posibilă administrarea mai multor conturi sub cupola aceluiași cont principal – vorbim aici de funcționalitatea Multicont. Investimental a fost primul broker din România care a oferit această funcționalitate pentru investitorii români.

Trecând peste dezechilibrele de gen din punct de vedere financiar existente în societate să presupunem că avem doi tineri de aceeași vârstă, cu același salariu și aceeași marjă de economisire dar de sex diferit. Oare vor avea același comportament investițional?

Răspunsul este nuanțat, însă probabilitatea este mai mare în cazul fetei decât în cazul băiatului ca să își economisească banii decât să îi investească? Hai să vezi din ce motive se manifestă acest comportament:

Când femeile joacă, câștigă mai bine – un plot twist financiar

Primul motiv este industria financiară în general. Dacă ne uităm la industrie, este evident că aceasta a fost construită, în mod tradițional, de bărbați. Chiar și astăzi, majoritatea covârșitoare a pozițiilor de putere sunt ocupate de bărbați, iar acest lucru se reflectă în cultura organizațională, produsele oferite și comunicarea specifică. Iar această inegalitate este rezultatul unui proces început încă de la vârste fragede: studiile arată că fetele primesc cu 20% mai puțini bani de buzunar decât băieții, iar părinții tind să discute mai des cu băieții despre economisire și despre bani în general.

Apoi, vine școala, unde educația financiară nu este, să fim sinceri, una dintre priorități. La Investimental știm de această problemă și ne-am propus încă din primele zile de înființare a companiei să încercăm să schimbăm și să educăm generațiile viitoare, devenind astfel un broker de generații și de familie. Misiunea și viziunea proiectului nostru „Orașul Portofel”, gândit, realizat și promovat împreună cu partenerii noștri escu.me și Școala de Valori, este de a face educația financiară accesibilă și atractivă pentru copii. Cu ajutorul personajului principal Ela și prietenilor săi din Orașul Portofel, ne propunem să le arătăm copiilor de orice gen, rasă și vârstă cât de important și distractiv poate fi să învețe despre bani, economisire și investiții. Hai și tu în Oraș.

Dar să revenim la investitoarea noastră de astăzi. Aceasta absolvă școala, obține un loc de muncă și un salariu, iar când merge la bancă să-și deschidă un cont tinde să primească mai multe sfaturi legate de economisire în loc de investiții, conform PensionBee.com. Practic, din păcate, la fiecare etapă a vieții, aceasta va fi descurajată să investească. Dar iată o surpriză, atunci când femeile aleg să investească, statisticile globale arată că ele obțin, în medie, randamente mai bune cu 1.8% decât bărbații. Cum vi se pare această răsturnare de situație?

Probabil deja investești – al doilea plot twist financiar.

Un alt motiv pentru care mai multe femei economisesc decât investească este lipsa de încredere „confidence gap”. Pe de o parte, este adevărat că doamnele, adesea, „lucrează” cu o marjă mai mică, ceea ce sigur le poate reduce dorința de a se expune la instrumente de investiții mai riscante. Probabil că fiecare dintre noi cunoaște pe cineva, fie un prieten, fie un cunoscut, care se aventurează în CFD-uri sau alte tipuri de speculații financiare. Deși aceste încercări nu duc întotdeauna la câștiguri, este de remarcat apetitului la risc.

Dacă facem o comparație cu comportamentul la volan, vom putea constata cu ochiul liber faptul că doamnele conduc mult mai precaut și mai puțin agresiv. În consecință și numărul accidentelor este mai redus și mai efectele mai puțin grave. Similar este și la bursă, iar în acest caz volatilitatea portofoliului este mai redusă.

Personal, tind să spun că nu cunosc multe femei care să se simtă confortabil cu o astfel de expunere. O posibilă explicație ar putea fi lipsa de încredere că au destule cunoștințe pentru a lua o astfel de decizie. Lipsă de încredere cu care nu se confruntă colegii lor bărbati. În podcastul PensionBee s-a subliniat că, atunci când li se explică în detaliu, femeile sunt dispuse să investească în instrumente mai riscante. Cu toate acestea, de obicei, ele au nevoie de mult mai multe informații pentru a se simți confortabil să-și asume riscul, în timp ce bărbații tind să fie mai impulsivi sau excesiv de încrezat.

La Investimental noi credem într-un viitor în care investițiile la bursă sunt o parte normală din economiile personale și pentru asta am creat multe proiecte educaționale – Investimentor, ghidul Primii pași la Bursă, Bursa 360, webinarii, newslettere cu pronunțat caracter educativ,  un canal de YouTube și, de ce nu, aceste bloguri. Ai posibilitatea nu doar să te informezi, dar să și alegi formatul în care preferi să o faci.

Revenind însă, la profilul de risc și despre cum se poate calcula acesta. Pe lângă “capacitatea de a-ți asuma riscul”, care ia în considerare factori precum vârsta, salariul, starea de sănătate etc., există și “dorința de a-ți asuma riscul”, care se referă la componenta emoțională a expunerii la risc. La femei, această diferență între capacitate și dorința este mai pronunțată. Astfel, femeile sunt mai predispuse să ia decizii financiare pe baza emoțiilor lor, nu neapărat pe baza sumei reale pe care și-o pot permite să o piardă.

Recomandarea noastră: informează-te pentru a-ți construi încrederea și începe cu pași mici. Concentrează-te pe dezvoltarea unui obicei. Investițiile nu trebuie să fie palpitante, nu sunt o experiență de film de acțiune sau o cursă pe un rollercoaster. De fapt, investițiile ar trebui să fie lente, constante și controlate. Dacă încă simți că investițiile nu sunt pentru tine, permite-mi să te surprind puțin.

Dacă ești cetățean român și lucrezi în România, atunci deja investești. Da, ai citit bine! Ce crezi că se întâmplă cu contribuția ta la Pilonul II de pensii? Este investită. Îți mai dau un exemplu: dacă lucrezi pentru o companie americană mare, este foarte probabil să ai SOP-uri (Stock Option Plans). În acest caz, e bine să știi că la Investimental te putem ajuta să plătești un impozit de 1-3%, în loc de 10%, cum ai plăti la un broker american, afli mai multe aici. În orice caz, aceste SOP-uri sunt acțiuni, la fel ca oricare altele, iar tu devii investitor in în momentul în care le obții. Felicitări!

Așa că, înainte de a renunța la ideea de a investi, gândindu-te că nu e pentru tine, uită-te mai atent la finanțele tale. Vei descoperi că și atunci când ți-e teamă să investești, deja o faci – și, cel mai probabil, o faci destul de bine.

Și totuși, cum putem atrage mai multe femei să investească in acțiuni, pe lângă pilonul II de pensii? Ei bine, răspunsul nu este simplu. Probleme precum diferența salarială și inegalitățile de pe piața muncii se vor rezolva în timp, dar cu cât se întâmplă mai repede, cu atât mai bine. Pe lângă asta, fiecare dintre noi are un rol de jucat pentru a îmbunătăți aceste statistici.

Mass-media poate inspira mai multe femei promovând experte în domeniul financiar. Avem o CEO vizibilă, un model inspirațional, și membre femei în echipa noastră de brokeraj, oferind o conexiune mai naturală pentru cliente.

Desigur, ar fi ideal să vedem mai multe femei și în poziții de conducere în diverse instituții financiare și de investiții. În cazul nostru, consiliul de administrație este majoritar feminin, iar dintre cele 8 poziții de manageri seniori, 4 sunt ocupate de femei.

Și de ce nu, chiar și autoarea acestui blog, precum și a multor altor materiale educaționale de pe acest site, este o femeie care speră să rezoneze cu cât mai mulți cititori și cititoare și să-i inspire să înceapă să investească.

Desigur, există și o responsabilitate personală. Indiferent de gen, fiecare dintre noi are o responsabilitate morală de a-i sprijini pe cei din jur. Iar noi avem un instrument minunat care te poate ajuta să faci asta. În spiritul Crăciunului, te încurajăm să răspândești bucurie, educație și, de ce nu, o mică atenție în formă financiară, prin programul nostru de recomandare. Atât tu, cât și prietenii tăi puteți beneficia de un impuls pentru a vă începe călătoria în lumea investițiilor.

Dacă ești suficient de generos să trimiți invitația unei femei sau unei fete din viața ta, ia în considerare să-i împărtășești și acest articol, astfel încât să-i putem ura și noi un călduros bun venit în comunitatea noastră.

Sărbători fericite!

Acest articol are un caracter informativ și nu constituie o recomandare de investiții. Este important să faci propria analiză și să te consulți cu un specialist financiar înainte de a lua decizii de investiții.

Articole recomandate
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.