Ce contează mai mult în investiții? Momentul potrivit vs. timpul petrecut pe piață

Vivien Cociu

Vivien și-a construit o carieră solidă în domeniul piețelor financiare, fiind pasionată de bursă și de analiza investițiilor și joacă un rol esențial în comunicarea clară și eficientă a datelor financiare către diverse audiențe.

„Nu încerca să aștepți momentul perfect în piață.” Acest sfat despre investiții a fost transmis de-a lungul timpului de investitori de succes precum Benjamin Graham, Warren Buffett, Jack Bogle și Peter Lynch. Dar oare acest principiu mai este valabil în ultimele decenii?

La urma urmei, investitorii au acum acces la informații mai rapide și mai detaliate ca niciodată și pot tranzacționa cu costuri reduse, în timp ce piețele au fluctuat semnificativ. În acest articol vom analiza câteva strategii de investiții pe termen lung, pe care le vom observa și compara în timp. 

Cinci stiluri de investiții 

Un acționar prezent la reuniunea anuală a Berkshire Hathaway din 1996 l-a întrebat pe Warren Buffett: „Dacă ați avea trei companii extraordinare, afaceri minunate… este mai bine să aștepți un an sau doi să vezi dacă compania are un moment de slăbiciune?”, iar Warren Buffett a răspuns clar: „Cred că e mai bine pur și simplu să le deții”. Hai să vedem de ce s-ar putea să aibă dreptate! 

Cercetarea făcută de Schwab.com analizează performanța a cinci investitori ipotetici care au primit câte 2.000 USD la începutul fiecărui an timp de 20 de ani, până în 2022, și i-au investit în indexul S&P 500. Iată cum s-au descurcat: 

  • Investitorul 1: Timerul perfect al pieței: A investit cei 2.000 USD anual la cel mai scăzut nivel al pieței din fiecare an, profitând mereu de cel mai mic preț. 
  • Investitorul 2: Investitorul constant: A investit suma de 2.000 USD la începutul fiecărui an, fără a aștepta momentele prielnice ale pieței. 
  • Investitorul 3: Investitorul cu cost mediu constant: A împărțit suma anuală în 12 și a investit câte o parte la începutul fiecărei luni, o strategie numită “dollar-cost averaging”. 
  • Investitorul 4: Ghinionistul pieței: A investit suma anuală în zilele de vârf ale pieței din fiecare an, având mereu un timing nefavorabil. 
  • Investitorul 5: Investitorul precaut: Și-a păstrat banii în investiții sigure (bonuri de trezorerie) și nu a investit deloc în acțiuni, așteptând mereu un moment mai bun. 

Mai jos, am prezentat un grafic în care arătăm câtă avere a acumulat fiecare dintre cei cinci investitori la sfârșitul celor 20 de ani (2003-2022). 

Investitorul nr. 1, timerul perfect al pieței, care și-a temporizat perfect investițiile, a acumulat 138.044 USD, ocupând primul loc. Însă surpriza a fost investitorul nr. 2, investitorul constant, care a investit la începutul fiecărui an și a obținut locul al doilea cu 127.506 USD, doar cu 10.538 USD mai puțin decât primul. Această diferență relativ mică este deosebit de surprinzătoare, având în vedere că acesta și-a investit banii simplu, imediat ce îi primea în fiecare an, fără nicio încercare de a sincroniza piața. 

Abordarea investitorului nr. 3, adică strategia de investiții constante lunare, i-a adus 124.248 USD, plasându-l pe locul trei la sfârșitul celor 20 de ani. 

Rezultatele investitorului nr. 4 s-au dovedit, de asemenea, surprinzător de încurajatoare. Deși sincronizarea slabă a investițiilor l-a lăsat cu 11.956 USD, fiind mai puțin performant decât al treilea investitor (care nu a încercat să-și sincronizeze investițiile), acesta totuși a câștigat aproximativ de trei ori mai mult decât ar fi câștigat dacă nu ar fi investit deloc pe piață.

Cât despre al cincilea investitor, ultraconservatorul care a tot așteptat momentul perfect pentru a investi și nu a cumpărat deloc acțiuni a avut cele mai slabe rezultate, acumulând doar 43.948 USD. Principala sa teamă a fost să nu investească la un maxim al pieței si ironic, dacă ar fi făcut asta în fiecare an, ar fi câștigat mult mai mult pe parcursul celor 20 de ani. 

Sursa: Schwab.com, Investimental 

Regulile nu se schimbă în timp 

Fascinant este faptul că, indiferent de perioada analizată, clasamentele investitorilor rămân aproape identice. Analiștii de la schwab.com au evaluat 78 de perioade continue de câte 20 de ani, începând din 1926 (de exemplu, 1926-1945, 1927-1946 etc.). În 68 din aceste perioade, ordinea a fost aceeași: Investitorul 1 pe primul loc, Investitorul nr. 2 pe al doilea, urmați de Investitorul 3, 4 și 5. 

Dar ce s-a întâmplat în cele 10 perioade când rezultatele au fost diferite? Chiar și atunci, investiția imediată nu a fost niciodată pe ultimul loc. A ocupat locul al doilea de patru ori, locul al treilea de cinci ori și locul patru doar o dată (între 1962 și 1981), o perioadă rară de slăbiciune prelungită a piețelor. 

Analiștii de la schwab.com au analizat și perioade de 30, 40 și 50 de ani, începând din 1926. Cu excepția câtorva cazuri în care investițiile imediate au schimbat locurile cu investițiile constante lunare, tiparul a rămas același: sincronizarea perfectă a pieței pe primul loc, urmată de investiția imediată sau constantă, apoi investirea la moment nepotrivit, iar la final, lipsa investițiilor în acțiuni. 

Ce înseamnă acest lucru pentru tine?

Dacă ești tentat să aștepți momentul ideal pentru a investi pe piața bursieră, studiul  arată că beneficiile potențiale nu sunt chiar impresionante — nici măcar pentru cei care sincronizează perfect investițiile. În 20 de ani, primul investitor a obținut doar cu 10.538 USD mai mult decât investitorul care și-a plasat banii imediat, adică aproximativ 500 USD în plus pe an. Și să nu uităm faptul că în investițiile reale este practic imposibil cumperi de fiecare dată pe minim și să vinzi pe maxim, iar asta este situația în cazul celor mai prolifici investitori. 

Chiar și investițiile făcute în momente nefavorabile au fost mult mai avantajoase decât abordarea ultraconservatoare a investițiilor sau și mai rău lipsa totală a acestora. Studiul schwab.com sugerează că investitorii care amână constant riscă să piardă creșterea potențială a pieței. Așteptând mereu „momentul potrivit”, al cincilea investitor a sacrificat 68.344 USD față de de investitorul nr.4, care a investit chiar și în cele mai nefavorabile momente ale pieței dintr-un an. 

Există și un compromis 

Dacă nu ai posibilitatea sau confortul de a investi toată suma deodată, ia în calcul să investești sume mai mici la intervale regulate. Dollar-cost averaging oferă câteva avantaje importante, atâta timp cât rămâi consecvent: 

  • Previne amânarea: Mulți dintre noi avem dificultăți în a începe să investim. Automatizeaza-ți plățile și investeste constant! 
  • Minimizează regretul: Orice investitor simte un mic regret când investiția se dovedește prost temporizată. Regretul poate duce la decizii impulsive. Dollar-cost averaging reduce acest risc, deoarece împarți investițiile în tranșe mai mici. 
  • Evită sincronizarea pieței: Dollar-cost averaging asigură o expunere constantă la piață, indiferent de condițiile curente. Deși nu garantează profituri și nu protejează împotriva pierderilor pe termen scurt sau mediu, pe termene lungi de timp și-a demonstrat eficiența dacă investițiile respectă condițiile de diversificare corespunzătoare. 

Este important să ții cont de câteva aspecte atunci când folosești strategia de medie a costurilor în locul unei investiții unice. Dacă prețul acțiunilor crește în timp, continuând să cumperi pe parcursul anului, vei avea un preț mediu mai mare pe acțiune, ceea ce ar putea duce la pierderea unor câștiguri potențiale (așa cum s-a întâmplat cu al treilea investitor în exemplul nostru anterior). Pe de altă parte, dacă prețul acțiunilor scade, vei continua să cumperi la prețuri mai mici. 

Când lucrezi pentru a-ți atinge obiectivele financiare, ia în considerare aceste constatări din cercetare. Poate fi tentant să aștepți “cel mai bun moment” pentru a investi, mai ales într-un mediu de piață volatil. Totuși, amintește-ți că a aștepta poate fi costisitor și că nu este ușor să identifici minimele pieței. Chiar și în evenimentul celei mai proaste sincronizari cu piata, pe termen lung, tot ai de câștigat semnificativ dacă investești, decât dacă nu o faci.  

Concluzie 

Având în vedere dificultatea de a prezice piața, o strategie adoptată de mulți investitori este să investească imediat când au posibilitatea. Abordarea ultraconservatoare poate fi mai dăunătoare pe termen lung decât alegerea unor momente proaste pentru a investi. De asemenea, atunci când ai în vedere orizonturi lungi de timp, statistica ne arată că este mai bine să investești în acțiuni, chiar și în cel mai prost moment al anului, decât să nu investești deloc. Nu trebuie să uiți faptul că inflația mănâncă din valoarea banilor în fiecare an, indiferent de monedă și ținând banii la saltea de fapt pierzi în timp din puterea lor de cumpărare. 

Strategia de investiție bazată pe costul mediu îți poate oferi atât o siguranță psihologică, cât și una practică în perioadele de scădere a pieței sau dacă preferi să investești treptat sume mici, pe măsură ce obții venituri. 

Este esențial să reții că nu există nicio garanție că vei obține profituri prin investițiile în acțiuni, deoarece există întotdeauna riscul de a intra din nou într-o perioadă similară cu cea de la sfârșitul anilor ’60 până la începutul anilor ’80, dar, în același timp, investind diversificat și echilibrat pe termene lungi de timp (peste 20 ani) istoria ne-a că randamentele generate de investițiile în acțiuni/indici sunt unele remarcabile. 

Acest articol are un caracter informativ și nu constituie o recomandare de investiții. Este important să faci propria analiză și să te consulți cu un specialist financiar înainte de a lua decizii de investiții.

Articole recomandate
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.